Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Борис Джонсън питал учените дали Covid може да бъде убит със сешоар в носа

Бившия британски премиер Борис Джонсън е попитал високопоставен учен и медицински специалист в Обединеното кралство дали е възможно да се използва сешоар, за да се убие коронавирус, обяви бившият му съветник Доминик Къмингс. Той твърди това в писменото си изложение към текущото мащабно тригодишно обществено разследване на действията на правителството на Великобритания във връзка с реакцията на Covid- пандемията, съобщи сайтът „Политико“.

Къмингс, който беше уволнен от Джонсън през 2020 г. и сега ясно показа, че продължава да презира стария си шеф, беше силно критичен както към управлението на Covid-кризата от страна на Джонсън, така и към системите за управление на Великобритания.

В документа от 115 страници Къмингс казва, че Джонсън в един момент „разпространява видеоклип, в който човек духа в носа си специален сешоар, „за да убие Covid“. Видеоклипът, който Джонсън изпратил на високопоставени съветници и длъжностни лица чрез WhatsApp, междувременно е бил премахнат от YouTube.

Бившият съветник казва, че след това Джонсън е попитал главния научен съветник на британското правителство Патрик Валанс и главния лекар Крис Уити „какво мислят“. Къмингс не даде подробности как са отговорили висшите служители.

Джонсън и други високопоставени политици, сред които бившият министър на здравеопазването Мат Ханкок и настоящият премиер Риши Сунак, ще се изправят пред разследването по-късно тази година, където ще могат да дадат своя отчет за събитията.

В писмените си показания в сряда бившият заместник-министър Хелън Макнамара, която играе ключова роля в държавната администрация по време на реакцията на Обединеното кралство срещу коронавирука, критикува „липса на хуманност“ в администрацията по време на пандемията. Освен това казва, че е имало прекомерна централизация на властта в ръцете на кабинета на министър-председателя.

По думите ѝ от „Даунинг стрийт“ под ръководството на Джонсън и Къмингс са игнорирали жените от администрацията и са създали неблагоприятна среда за тях.

Според Хелън Макнамара бившият министър-председател е бил „уверен, че Обединеното кралство ще мине“ през пандемията и е предупредил да не се престарават в реакцията към нещо, което според него „едва ли ще има огромно въздействие и за което – така или иначе – сме добре подготвени“.

Макнамара заяви пред разследването, че на първите заседания на кабинета е имало „весел тон“ и че „да седиш там и да казваш, че е страхотно, и да се смееш на италианците, беше просто… усещането е такова, каквото звучи“, съобщава mediapool.bg