Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ГЕРБ обсъждат три дни съдбата на „некоалицията“

ГЕРБ отлагат решението си дали ще развалят „некоалицията“ с ПП/ДБ за след събота, когато ще се проведе Национално събрание на ГЕРБ, на което ще присъстват депутатите от партията, областни координатори.

Това стана ясно от коментар на Десислава Атанасова след проведено днес в централата на партията съвещание на парламентарната група на ГЕРБ. На изявлението, направено пред сградата, където се помещава ГЕРБ, присъстваха само отбрани журналисти, като първоначално бе обявено, че открита за медиите част няма да има, а само изявление на Борисов, което ще се излъчва онлайн.

Подкрепата, дадена от ГЕРБ за кабинета, се основавала на управленската и законодателната програма, а в момента от партията на Борисов правят анализ дали се изпълняват всички ангажименти.

„Но на пръв прочит – има сектори, в които има значително неизпълнение на управленската програма в редица сектори, не искам да казвам в момента кои“, посочи Атанасова. Поради това през следващата седмица председателите на ресорните комисии в парламента ще поканят съответните министри и ще търсят отговори къде ангажиментите не са изпълнени.

Що се касае за Бюджет 2024, внесен в парламента от Асен Василев – ГЕРБ ще анализират с кои от предложенията са съгласни, но освен това ще искат включване на големи инфраструктурни проекти.

ГЕРБ ще влязат в пленарна зала утре, защото са „много отговорни политици“, а освен данъчните закони има да се гледа и ветото на президента върху Закона за енергетиката, както и инвестиционните разходи за отбрана.

„Не се държим детински и на инат да не влезем в пленарна зала или пък да наказваме някого, но считаме, че и нашите колеги трябва да се държат по този начин“, обърна се към ПП/ДБ Атанасова.

А що се касае до темата за коалиционно споразумение, което и трите партии искали, поне по думите на Христо Иванов от по-рано днес – това не било най-важният въпрос, отсече вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

„Включително и основната тема не е поведението на нашия некоалиционен партньор, макар тук да има много какво да се каже. (…) Ако има тема, това е как работи правителството и какво прави“, каза той. И започна с критиките – темпото на работа на кабинета било незадоволително, неизпълнението на програмата било драстично.

Дончев избягна да направи прогноза ще оттегли ли ГЕРБ подкрепата си от кабинета, като посочи – въпросът е има ли шанс правителството да работи по-добре.

Исканията на ГЕРБ коментира и Бойко Борисов постфактум на среща с депутатите си, излъчвана в интернет и на която медиите не присъстваха. Събитието протичаше по следния начин – депутатите-експерти в различните ресори и отчитаха неизпълнените от кабинета неща в съответните сфери.

По темата инфраструктура – Борисов настоя да се предвидят в бюджета за догодина пари за големите инфраструктурни проекти.

„И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме околовръстно – трябва да го видим в бюджета, както за стадионите, за Хасково, за Кърджали, за Плевен поехме ангажимент за реконструкция на стадиона… Трябва да си изпълняваме обещанията.“ Припомняме, че в Пловдив бе и единствената публична изява на лидера на ГЕРБ след изборите, където кандидатът на ГЕРБ спечели изборите на втория тур.

Борисов предложи и парламентът да вземе нарочни решения, които да задължат кабинета да строи обекти като АМ „Хемус“, „Струма“, пътя Велико Търново – Русе и др. По думите му настоящият регионален министър Андрей Цеков се стараел, но бил бламиран от собствените си колеги в МС, съобщава news.bg