Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.02.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Асен Василев развъртя данъчната тояга. Бюджетът е продънен, пари няма!

„Пакетът от данъчни закони, одобрен от Министерски съвет и внесен в парламента, издава паниката на управляващите, че бюджетът е продънен и пари няма“. Това написа във Фейсбук профила си общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера във връзка с готвените данъчни промени, които засягат ин данъчната оценка на имотите на българите.

„Първото, което прави впечатление е, че Асен Василев самосиндикално внася данъчните закони – без консултация с политическите партии, без това да почива на коалиционно споразумение или програма (всъщност, такива и няма). През задната врата се прави опит да се вдигнат местните данъци като се увеличат служебно данъчните оценки на имотите. Смятаме, че тази стъпка се прави, за да се намалят парите от държавния бюджет за общините с аргумента – „кметовете ще съберат повече пари от данък сгради и такса смет“, обяснява в позицията си Контрера

Според него целта на това действие е ясна – държавата да си спести пари за общински пътища, водопроводи, канализация и т.н. Все стъпки, които общинарят от ВМРО, определя като „абсолютно несправедливи“ от страна на правителството. Той смята, че по този начин се прави опит да се прехвърли лошата фискална политика на МФ на гърба на общините, гражданите и бизнеса.

„Предварителните калкулации показват, че може да се стигне до ситуации местните данъци и такса смет (изчислявани на база данъчните оценки) да се увеличат с по 20-30-60%“, дава примери войводата.

Припомняме, че още по време на предизборната кампания ВМРО зададе въпроса към ПП/ДБ и ГЕРБ – ще увеличават ли данъците. Тогава отговорът беше отрицателен.

„Очевидно това е подготвян от месеци сценарий. Потърпевши ще бъдат отново гражданите и предприемачите“, гневи се Контрера и продължава с примерите:

„Абсолютно непрецизни са текстовете за облагане с патентен данък. Механичното вдигане на показателя за оборот – от 50 000 на 100 000 лв. годишно няма да доведе до ръст на приходите от патентен данък за общините. Така например един ресторант две звезди трябва средно да прави оборот на ден по около 277 лв., за да отговори на критериите. Какъв е тоя ресторант, който на ден изкарва 277 лв., зарежда стока, плаща заплати, ток, вода? Какъв е този бар, който на ден изкарва 277 лв.? Всъщност упражнението се прави, за да се оправдае удара срещу бизнеса през Закона за ДДС. Освен това се прокарва пак донос-бонус, всички заплати по банков път, облагане на бакшишите на сервитьорите. Въобще класика в стил Асен Василев“…

Общинският съветник от ВМРО, за който това ще е трети мандат в СОС не разбира логиката на „новата“ фискална политика, която финансовия министър прави опит да прокара.

„Кому е нужно прагът за разплащания в брой да се намалява на 5000 лв? Първата цел е очевидна – за да печелят банките, да им се осигури още и още оборот, клиенти, постъпления от безбожно високите такси за обслужване, такси за преводи, за внасяне и теглене на пари. Втората причина също е ясна – да се удари малкия бизнес, да бъде мачкан, подчинен и послушен към тая самозабравила се власт. Щели да изсветляват икономиката – колкото я изсветлиха до сега, толкова и с тази мярка. Тези, които си раздадоха 32 млн. на техни фирми, ще ни говорят за изсветляване“, продължава Контрера.

Според него целта е тотален контрол над бизнеса и населението. Явно Асен Василев добре е внимавал какво се говори по глобалистките форуми като този в Давос, съобщава varnanovini.bg