Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Полицията издирва нарушители след протеста в София

България – Унгария

Столичната полиция започна действия по издирване на виновните за опорочаване на протеста тази вечер, при който бяха ранени десетки – и демнстранти, и полицаи. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Мирното начало на протестните действия бе опорочено от вандалски прояви на фенове. Въпреки отправените множество предупреждения, полицейските служители, с жилетки „Антиконфликт“ и без предпазни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг елементи и пиротехника. В резултат на агресията има ранени петима униформени. След сблъсъци между враждуващи агитки има пострадали и десетина фенове.

СДВР разполага с информация и вече са стартирани действия по издирването на виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени за носене на масови събирания предмети.

Кметът на София Васил Терзиев също дойде на място пред Министерство на спорта при своите служители, които продължават да се опитват да възпрат футболните фенове. Терзиев говори и с протестиращи, призова ги да се приберат по домовете си.

Много по-различно бих искал да протестираме, бяха първите му думи пред журналистите. Той във всеки случай не си е представял по този начин началото на мандата си.

„Винаги съм си мислел как да градим, а не да рушим. Не приемам никаква форма на рушене на публичен ресурс“, каза Терзиев.

Той посочи и че трябва да се търси отговорност за нанесените щети и макар и недиректно, посочи като виновен Българския футболен съюз (БФС).

„Каквито и да са проблемите на футбола, разбираме ги, не сме доволни, но тези хора не заслужават да бъдат мятани камъни по тях, каза той, след като по-рано стана ясно, че има пострадали полицаи в безредиците. Тези опожарени коли, това всичкото го плащаме ние“, каза още кметът.

Терзиев увери, че движението ще бъде възстановено утре сутринта и се надява на няма вандалски актове в градския транспорт.

„Всичко това ние го плащаме, отново казвам“, призова той. Една от опожарените коли е на Общинска полиция.

До Борислав Михайлов – след толкова кръв, иди си! А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият – не ставате! Поемете отговорност!. Това написа във „Фейсбук“ Бойко Борисов.

1600 служители на полицията и жандармерията охраняват шефа на БФС Борислав Михайлов от феновете на българския футбол

Припомняме, че хиляди футболни запалянковци се събраха на протест срещу БФС в центъра на София.

Феновете се събраха около националният стадион „Васил Левски“, където България и Унгария трябва да играят среща от квалификациите за европейско първенство. Запалянковците настояват за оставката на ръководството на Българския футболен съюз.

След няколко дни неяснота БФС взе решение срещата да се проведе в София, но без публика. Аргументът за това бе, че така ще се намали риска от безредици.

СДВР предприе засилени мерки за опазване на реда. Районът около стадион „Васил Левски“ бе отцепен. Над 1600 служители на полицията и жандармерията са изпратени на място.

Около футболното съоръжение се събраха над 10 000 запалянковци. Първоначалните намерения бяха протеста да протече мирно. Напрежението обаче ескалира. Срещу служителите на реда започнаха да летят бомбички, ракети и камъни.

На място бе докарано и водно оръдие, което влезе в действие. Протестиращите бяха изтласкани от органите на реда.

Бомбички, ракети и камъни летят срещу служителите на реда

При ескалацията на напрежението между футболните фенове и органите на реда полицейски бус и кофи за боклук са подпалени на кръстовището на ул. „Гурко“. На място има пожарни и линейки. Според Нова телевизия задържаните са поне 10, а преди мача на контролните пунктове около националния стадион са иззети истолет, боксове, палки и спрейове.

Към протеста се присъединиха и унгарски фенове. Те са тук по предварителна резервация, тъй като мачът е трябвало да бъде с публика.

1600 полицаи пазят шефа на БФС Борислав Михайлов от исканията за оставка, съобщава news.bg