Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Le Figaro: Руснаците за пореден път доказаха, че притежават изключителна издръжливост

„Ами ако Украйна загуби войната срещу Русия? Въпросът е табу сред украинците и техните западни съюзници, защото влече след себе си много неясноти. Но след двадесет и един месеца война, когато военните фронтове са замразени след провала на контранастъплението, някои дискретно задават този въпрос.

Още не сме стигнали до етапа на загубата. Но от няколко седмици се трупат лоши новини за Украйна, срещу която задухаха всички тъмни ветрове на политиката и дипломацията.“ – пише в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Първо на военното поприще, където стагнацията не дочака завръщането на есенната кал и зимния студ, за да се настани и да замрази инициативите.

Някои видяха в социалните и политически кризи, които разтърсиха Кремъл през годината, възможен крах на руската армия в средносрочен план. Оттогава тази надежда се изпари. „Европейците подцениха военния капацитет на руснаците“, обобщава Альона Гетманчук, директор на мозъчния тръст New Europe Center в Киев.

Руснаците за пореден път доказаха, че притежават изключителна издръжливост, изкована от ужасните години на съветската диктатура, включително по време на Втората световна война, а преди това и от тежките времена на царския период.

Те също така показаха способността си да се адаптират във военната област, където промениха своите тактики според тези на противника, като използват, например, все повече и повече дронове.

Оръжейната индустрия е насочена да обслужва военната икономика 24 часа в денонощието и да произвежда боеприпаси в големи количества. В очакване да заработи на пълния си капацитет, приятелски настроени към Русия страни, като Иран и Северна Корея, запушиха дупките във военното оборудване.

Икономическият колапс, на който се надяваха западняците, не се случи. Москва заобиколи санкциите благодарение на подкрепата на своите съюзници.

Социалното недоволство, породено от клането на бойното поле – 150 000 загинали от 24 февруари 2022 г. – беше задушено от финансовите пакети, раздадени на семействата от Кремъл. Що се отнася до обявената от Запада дипломатическа изолация, тя също не се състоя, тъй като т. нар. страни от Глобалния Юг показаха своята подкрепа или поне благосклонния си неутралитет към Кремъл. Парите позволиха и обновяването на бойните сили, без да се прибягва до наборна служба.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни призна „безизходицата“,

в която се намират неговите сили днес. Докато украинците чакаха оръжия от Запада, доставяни на капки, руснаците се засилиха и адаптираха, твърди той в интервю за The Economist. „Ние държим позициите си, не губим, но и не печелим“, обобщава бивш високопоставен украински служител.

Втората серия от облаци, които помрачиха небето, беше войната между Израел и Хамас, която накара Украйна да изчезне от медиите и политическите срещи за 24 часа като с магическа пръчка. Съсредоточен върху източния фронт в продължение на почти две години, Западът отклони погледа си, за да го прикове към бурето с барут на Близкия изток.

„Ние участваме в конкуренция с Израел за американски боеприпаси. И ще бъде по-лошо, когато пристигнат американските бомбардировачи F16, защото израелците имат същите и не е сигурно, че САЩ имат достатъчно бюджет, за да осигурят достатъчно боеприпаси и на двете страни“, обяснява Павло Климкин, бивш външен министър на Украйна. „Времето е срещу нас“, предупреждава той.

Руските ръководители знаят това. Те се наслаждават на тази сигурност. От няколко седмици те засилват триумфалните си речи. „В момента Владимир Путин е много активен. Той иска да може да предложи на Русия резултат преди президентските избори през март 2024 г. Преди тази дата няма да има руска деескалация в Украйна“, предупреждава Павло Климкин.

Руският президент зачестява публичните си изяви и декларации, докато президентът на Думата потвърждава, че Киев няма друг избор освен да „капитулира“ или „да престане да съществува“. Колебанията на лятото, след бунта на Пригожин, останаха в миналото. Представителите на Кремъл в Европа възвърнаха самочувствието си.

Те се възползват от търканията между Володимир Зеленски и началника на кабинета му Валери Залужни.

Те потвърждават силно и ясно, че конфликтът е „война, водена от Съединените щати срещу Русия през Украйна“. Според тях бунтът на Пригожин през август не е оставил и следа върху властта.

Елитите се обединиха зад Владимир Путин, чието преизбиране тази пролет вече е до голяма степен осигурено. „Украинският въпрос ще бъде решен на бойното поле. Няма да преговаряме. Очертава се военно поражение за Украйна. Това трябва да се случи до май“, обяви техен представител. Поддръжниците на Кремъл разчитат на „недостига“ на мъже в Украйна, както и на „умората“ на европейците и американците.

Но също и на края на мандата на Джо Байдън, така дългоочакван в Москва. „Доналд Тръмп не е лесен партньор, но ще се споразумеем с него“, каза един от тях. /със съкращения/