Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Ангел Дерменджиев – „мъжът под прицел“ за бившия кмет Портних

През последните дни бившият кмет на Варна, Иван Портних многократно атакува бизнесменът Ангел Дерменджиев. Атаките му са свързани с изграждане на огромен билдинг на 70 дка. до дерето над Карантината в Аспарухово, незаконна ограда в Морската градина, зад която се строи и горичка зад Паметника на българо-съветската дружба, която е заплашена от изсичане, с цел строителство на сгради.

Портних очаква отговори от кмета Благомир Коцев за тези проекти и го съветва да не разрешава строителството им.

Кой е Ангел Дерменджиев, станал „мъж под прицел“ за Иван Портних?

Поливалентен икономически и политически играч, Ангел Дерменджиев е родом от Тервел, собственик на фирма „Пътстрой“ и на Завода за преработка на битови отпадъци край Езерово. При откриването на завода Дерменджиев бе атакуван от бивши съдружници, които алармираха премиера Борисов, че са излъгани от пътищарския бос със седемцифрени суми, но оплакванията им останаха без последствия. През 2011 г. Ангел Дерменджиев бе арестуван при акция на ГДБОП, свързана с охранителната фирмата „Ви Ти Ай”, но по-късно бе освободен, без да му бъдат повдигната обвинения. През 2013 г. Ангел Дерменджиев прояви интерес към приватизацията на Топлофикация-Шумен, но до сделка не се стигна.

Дерменджиев има участие в десетки фирми, съсобственик е във фирма „Екоинвест Асетс“ АД, има участие и в „Пирин ват“ ООД, заедно с депутата от БСП Кирил Добрев и още двама съдружници. След арестуването на Дерменджиев Кирил Добрев се разграничи от него, но двамата останаха съдружници в „Пирин ват“ и фирма „Пътстрой“ стана изпълнител на проект за осеметажна сграда в центъра на София. Теренът бе дарен на сестрата на Кирил Добрев Марияна от… „Пътстрой – Варна“.

Градските легенди донасят, че Ангел Дерменджиев е рожба на БСП и лично е посрещал министри от кабинета Станишев в ловно-рибарски вили в региона. Възходът му се дължи и на приятелството му и съдружието с бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Велико Желев. До 2006 г. Пътстрой получава апетитни хапки от обществените поръчки, които разпределя агенцията.

На местните избори през 2007 г. във Варна Дерменджиев води листата на “Гергьовден” за общински съветници, но не успява да влезе в местния парламент.

Във Варна е публична тайна, че Дерменджиев има влияние в Общинския съвет, чрез партия БЗНС „Александър Стамболийски“. На последните местни избори партията спечели 5 мандата за общински съветници, а лидерът на формацията Христо Атанасов бе избран за зам.председател на Общинския съвет.

През 2015 г., Атанас Радев, по-известен като Наско Ластика е основният свидетел по делото срещу бившия си бизнес партньор и шурей Иво Иванов-Гела. Показанията на Ластика са в основата на акцията на МВР, която се проведе на 3 април във Варна. В интервю Атанас Радев твърди, че екзекутираният през 2002 г. Каро Акопович, търговец с горива е поръчан от бизнесмена Ангел Дерменджиев, който е партньор на Гела в бизнеса с дискотеки по Черноморието, като целта и била да се завземат фирмите на Акопович. След разкритията на Атанас Радев, варненската прокуратура не се самосезира.

barometar.net