Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

„Гладиатор 2“ – завръщане към Римската империя, кръвта и зрелищата

Близо четвърт век, след като Максимус (Ръсел Кроу) изкрещя от екраните „Are you not entertained?“, режисьорът Ридли Скот ни връща в своята версия на Римската империя в продължението на „Гладиатор“, информира webcafe.bg

Историческата драма е по сценарий на Дейвид Скарпа („Наполеон“, „Всичките пари на света“) и ще се появи по кината тази есен с голямо предизвикателство пред себе си: ако не да надмине, то поне да се доближи до нивото на култовия оригинал от 2000 г.

В „Гладиатор“ Максимус, бивш римски генерал, превърнат в гладиатор, губи героично живота си, но и убива дребнавия и отмъстителен император Комод (Хоакин Финикс) преди това.

В новия филм ще видим порасналия Луций (Пол Мескал), син на сестрата на Комод – Луцила (Кони Нилсен). Момчето години наред е било далеч от майка си, тъй като тя го е изпратила към северните брегове на Африка, в земи отвъд обхвата на Римската империя.

С времето Луций става по-силен, но и по-озлобен заради съдбата си. В началото на филма ще го видим заедно със собствените му жена и дете, водейки един привидно спокоен живот, но завоеватели ще разрушат щастието им.

А сред тях е персонажът на Педро Паскал (The Last of Us, The Mandalorian) – римският генерал Акаций, който някога е бил обучаван от Максимус.

Така Луций се превръща във военнопленник, нищо че е внук на някогашния император Марк Аврелий. И тъй като е в добра форма, е изпратен на арената за забавление на масите.
Снимка: Paramout Pictures

Ридли Скот вече е споделял и други детайли от историята, но нека не излизаме извън границите на показаното в трейлъра…

„На какво са готови човешките същества, за да оцелеят, но и какво биха направили, за да победят“ – това, според Пол Мескал („Нормални хора“), е темата на новия филм.

За него Скот казва, че е бил „абсолютно перфектен“ за главната роля. Прослушването за ролята всъщност е 30-минутен разговор между двамата, като през половината време си говорят за сюжета на филма, а през останалото – за галски футбол. Режисьорът така и не проявява интерес Мескал да яви на пробни снимки – офертата идва две-три седмици след разговора им.

Във филма освен Мескал, Паскал и Нилсен, ще видим и Дензъл Уошингтън като опасния търговец Макринус, снабдяващ армиите из Европа с храна и оръжия… и разполагащ със „стадо гладиатори“.

Начело на Римската империя във филма са императорите Каракала и Гета, изиграни сътоветно от Фред Хечингер и Джоузеф Куин (Stranger Things), като двамата използват всяка възможност да окажат натиск върху генерала, изигран от Паскал, включително да заплашват неговата любима Луция.

И очевидно не са много по-добри владетели от покойния Комод – все пак принципът им е гладните да „ядат война“…

Премиерата на „Гладиатор 2“ в кината е на 15 ноември тази година.