Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Сахара – пустиня днес и енергиен център утре

 


           Съвместен проект на университети в Алжир и Япония планира да превърне в пустинята Сахара в благодатна почва за слънчеви електроцентрали, които могат да захранват половината от света с електроенергия до 2050 г., съобщи GreenTech.bg, позовавайки се на PhysOrg.com.

Проектът има за цел да започне с изграждането на заводи за производство на силиций в пустинята, които да трансформират силициевия диоксид от пясъка в силиций с достатъчно високо качество за използване в соларни панели.

Слънчевите електроцентрали, които ще се строят с помощта на тези соларни панели, ще доставят енергията, необходима за работата на още заводи за силиций, с които ще се произвеждат още повече слънчеви панели.

Ръководителят на японския екип Хидеоми Коинума от университета в Токио твърди, че макар досега никой да не се е опитвал да използва пясъка на пустинята като източник на висококачествен силиций, това е очевиден избор и силицият ще бъде с достатъчно високо качество.

Енергията, произведена от слънчевите електроцентрали в Сахара, ще се доставя до различни части на света под формата на прав ток чрез високотемпературни свръхпроводници. Този процес, според Коинума, ще бъде по-ефикасен, отколкото дистрибуцията чрез променлив ток.

Проектът предвижда широка мрежа от суперохладени електропроводи високо напрежение, способни да транспортират очакваните 100 GW електрическа енергия на най-малко на 500 км. разстояние. Дори ако мрежата трябва да се охлажда с течен азот, Коинума е убеден, че това пак ще е икономически оправдано решение.

Проектът се разработва като част от Международен изследователски проект за глобалните проблеми. В него участват Японската агенция за наука и технологии (JST) и Японската агенция за международно сътрудничество (JICA).

Екипът трябва да преодолее редица проблеми, включително честите пясъчни бури в Сахара, необходимостта от използване на течен азот за охлаждане на кабелите и закопаването им в пясъка с цел да се намалят температурните колебания.

 


news.bg

08.12.10