Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Париж и Берлин ни блокират за Шенген


                   Франция и Германия информираха Европейската комисия (ЕК), че са решили да блокират влизането на България и на Румъния в Шенгенското пространство, заяви говорителят на комисията Микеле Черконе.В писмо до еврокомисаря за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом френският и германският министри на вътрешните работи – Брис Ортьоф и Томас де Мезиер, заявяват, че това присъединяване би било "преждевременно", ако се случи през март 2011 г. 

"Не са осъществени всички условия за присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство", се посочва в писмото на двамата министри. Те говорят за "недостатъци" в областта на сигурността и правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност."Не е възможно да не вземем предвид тези недостатъци,констатирани от Европейската комисия в механизма за сътрудничество и проверка", казват двамата министри. 

Тези недостатъци могат да имат тежки последствия за вътрешната сигурност на ЕС заради влиянието, което могат да имат върху границата и върху достъпа до базите данни на Шенген, пишат още Брис Ортьоф и Томас де Мезиер.Игнорирането на забелязаните пропуски не би било реалистично, нито отговорно, посочват те в заключение."Смятаме, че решението трябва да бъде взето, когато основните проблеми, създаващи безпокойство, бъдат решени. Тоест когато бъде постигнат необратим напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност", посочват двамата министри.

 В същото писмо се признава, че от техническа гледна точна процесът на присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство е като цяло положителен.Европейската комисия няма никакви правомощия да взима решения, що се отнася до приемането на държави в Шенгенското пространство.Тези решения се взимат от страните членки с единодушие,припомни Черконе.Позицията на Франция и Германия означава, че няма единодушие за приемането на България и Румъния в Шенген и че влизането на двете държави в пространството за свободно движение ще бъде отложено, посочва Франс прес.

 Експерти от държавите от Шенгенското пространство посетиха Румъния и България и ще представят през януари доклад, който ще позволи на правителствата да вземат своето решение. "(Европейската) комисия няма да дава мнение по този доклад", подчерта Черконе.В същото време говорителят на МВнР Весела Чернева заяви, че "България ще бъде готова технически да влезе в Шенгенското пространство през 2011 г".В писмо до еврокомисаря за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом френският и германският министър на вътрешните работи заявиха, че това присъединяване би било "преждевременно", ако се случи през март 2011 г.

 "Този дебат е придобил политически характер",поясни още Весела Чернева."Нашата задача оттук нататък е още повече да мобилизираме обществото, включително и съдебната система, за да може следващият доклад на ЕК да бъде по-добър от предишния", добави тя.Писмото на френския и германския министър на вътрешните работи е акт на дискриминация срещу Румъния, заяви в медийно изявление румънският президент Траян Бъсеску, цитиран от Медиафакс. 

"Писмото съдържа и факти, свързани с нашата действителност, които не могат да бъдат оспорени, защото и аз, и много други, често сме сигнализирали за тях. Като цяло става дума за функционирането на правосъдието и институциите на държавата", заяви Бъсеску.Той подчерта, че докладите, които се отнасят до техническата подготовка на Румъния за присъединяване към Шенген, показват, че страната е изпълнила техническите условия.

 "Оценявам писмото на двамата министри като акт на дискриминация срещу Румъния. Въвеждането на нови условия противоречи на европейското право и създава недопустим прецедент. Румъния има договор за присъединяване към ЕС, в който са ясно посочени условията за присъединяване към Шенген", каза още румънският президент.


vesti.bg

22.12.10