Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

До утре приемат документи за първи групи в градините

Заявления за прием в новосформиращите се първи групи за деца, родени през 2008 г., се подават до 10 май. Електронният регистър за прием в детските градини във варненската община предлага зявления за яслените и градинските групи. Документи се получават и във всяко детско заведение.В момента в първите групи за родените през 2007 г., както и за втора и трета група – съответно за родените през 2006 г. и през 2005 г., местата са единични в различни детски заведения. Те са публикувани на страницата на електронния регистър, където са посочени и срокове за кандидатстване за тях. Продължава предлагането на единствената у нас услуга в общински учебни заведения за почасова грижа за деца в предучилищна възраст. За нея се кандидатства по същия ред. Родителите трябва да посочат в заявлението до 4 детски заведения, за които кандидатства детето им. Желанията за детска градина се подреждат според направения избор от родителите в съответния административен район по местоживеене. За кметствата Константиново, Звездица, Каменар и Тополи родителите подават документи в съответното детско заведение, а за село Казашко се подават заявления в до 4 градини по избор на семействата.

Сред задължителните документи се представят оригинал и копие на акт за раждане на детето. Изрично изискване е поне единият родител да бъде с постоянен адрес по лична карта в община Варна. Прилагат се и документи от работодатели, чрез които се удостоверява, че поне единият родител работи в общинско или държавно предприятие, частно търговско дружество или сдружение с нестопанска цел във Варна. Документите трябва да съдържат всички официални данни на фирмата и да се с мокър печат с подпис и БУЛСТАТ. Удостоверения от община Варна, дирекция „Местни данъци“ за наличие или липса на задължения на поне един от родителите, съгласно чл.87, ал.6 от ДОПК също е едно от изискванията за участие в електронната лотария за прием на децата. Друго важно изискване при кандидатстването т.г. за първите групи е да се представят заверени копия от годишни данъчни декларации по чл.50 или чл.92 за управители на ООД и ЕООД от ЗДДФЛ за предходната календарна година поне на един от родителите, който е самоосигуряващ се. Безработните родители доказват това с документи, издадени от Бюрото по труда – Варна.

Определени са предимствата, които могат да се ползват. Те са описани подробно на сайта на дирекция „Образование“. Свързани са със заболявания на детето или родителите, самотни родители, многодетни семейства. Посочените предимства се ползват от децата при представяне на пълен комплект от задължителни и допълнителни документи поне на единия от родителите. Всеки директор на детска градина провежда самостоятелно класиране на принципа на случайното число на 31 май в сградата на съответната детска градина. Списъците с приетите деца се оповестяват същия ден в електронния регистър и на видно място във всяко детско заведение. В едноседмичен срок от обявяването на списъците родителите на приетите деца писмено декларират записването на детето си в съответната група и детска градина. При незаписване в определения срок се приемат следващите поред резерви. Обявените списъци и резервите в тях са актуални до 30 юни. След това при освобождаване на места в новосформираните групи те се обявяват от директорите, като резултатите се оповестяват в регистъра след изтичане на едноседмичния срок. Свободните места за нея също са посочени в регистъра. Попълнени заявления за групите с деца над 3 години в детските заведения продължават да се приемат, а класиранията се извършват всеки петък след 17 ч.

www.chernomore.bg