Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Българите масово разпродават накити

Българите продават усилено старите си златни и сребърни накити.Това каза в интервю за агенция КРОСС Благовест Белев, регионален мениджър на фирма „Тавекс“ за България.“Това е като директен резултат от кризата. Хората все повече имат нужда от пари, които не им достигат. Освен това, за някои тези бижута са излишни, златото вече не е толкова модерно“, коментира той.Според Белев, тенденцията се наблюдава от няколко години.

„В момента купуваме около килограм златни бижута на ден, което не е малко“, посочи той. Закупеното от фирмата злато под формата на накити се претопява, рафинира и от него се правят кюлчета с най-висока проба.“Имаме два варианта – или го изнасяме и го продаваме директно, или пак го рафинираме и го връщаме обратно на кюлчета. Правим го на инвестиционно злато“, обясни мениджърът.По думите му обаче, поради засиленото търсене на благородния метал в последно време, в България се вкарва повече злато от колкото се изкарва.

В началото на август, за първи път от стъпването си на българския пазар преди година и половина, „Тавекс“ са преустановили продажбата на инвестиционно злато заради изчерпване на количествата. Новата доставка отне два дни.В натура жълтият метал се продава под формата на кюлчета и монети. 6-грамова монета струва около 450-500 лева и е подходяща инвестиция за хора с не много големи възможности. По-богатите обикновено купуват кюлчета от 100 грама и от 1 килограм.

Най-търсени, по думите на Благовест Белев, са именно кюлчетата от 100 грама.“Дори големите сделки, да кажем сделка за 5 кг. злато, обикновено се извършват в кюлчета от 100 грама. Тъй като цената им е максимално ниска спрямо борсовата и няма допълнителна отстъпка за количество. Ако човек си купи 1 кг., той е на същата цена като 10 кюлчета по 100 грама“, обясни той.

Белев е убеден, че към момента цената на златото има потенциал да скочи до 11 000 долара. „Но това е някаква движеща се цел, то може да стане и 50 000 долара, може да остане и на 2000 долара. Всичко зависи от това колко са парите в обръщение“, обясни той.Пазарите обаче често са непредвидими. На въпрос дали драгоценният метал може да поевтинее и с колко, Белев посочи, че ако има корекция надолу с 20%, това би било много. „Толкова хора ще тръгнат да купуват на тези нива, че няма просто да позволят да падне повече“, каза той.

expert.bg