Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Българя предлага розовото масло да се включи в промоционалната политика на ЕС

Изключително важно е политиката на ЕС за промоция на земеделски продукти на външните пазари да допринася за подобряване на имиджа и разширяване на влиянието на евросъюза в трети страни. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на  неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие, което се провежда от 11 до 13 септември във Вроцлав, Полша. Темата на проведената дискусия  беше „ Европейските храни – промотиране на качеството и разнообразието”. По отношение на обхвата на продуктите за промоция, министър Найденов заяви, че неговото актуализиране трябва да бъде съобразено с потребностите на държавите – членки. Като пример той посочи големия интерес на България към промотирането в трети страни на традиционното розово масло.

„България счита, че политика на ЕС за промоция на земеделски продукти е ключова и представлява съществен елемент от Общата селскостопанска политика. Тя трябва да поддържа баланс между местната икономическа динамика, очакванията на европейските потребители и мотивирането на потребителите от трети страни”, заяви министър Найденов пред своите колеги.

Министър Найденов подчерта същественото значение на процедурата и управлението на промоционалните програми на национално ниво, тъй като се отчитат съответните приоритети на дадена държава- членка. Изборът и одобрението на програмите на европейско ниво не би трябвало да отпаднат, тъй като ще се отслаби измерението на заложените мерки в програмите. Според него трябва да се работи в посока оптимизиране на сроковете.

По отношение на финансирането на промоционалните програми позицията на България е, че нивата на съфинансиране е удачно да се запазят. Това съотношение към момента дава своите добри резултати, още повече, че по този начин се повишава заинтересоваността на съответните организации за доброто изпълнение на програмите. България подкрепя увеличаване на съфинансирането от ЕС на 60%, в случай на промоция на продукти с голяма обществена значимост (както например такава възможност в момента е предвидена при промоцията на пресни плодове и зеленчуци в училищата).

barometar.net