Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Пренаситен ли е с психолози пазарът на труда у нас?

Модата в образованието не е от вчера и отразява като огледало потребностите на времето. В първите години на  прехода специалността „право“ става толкова актуална, че почти  няма ВУЗ, който да не я предлага. В резултат сега е пълно с  юристи, които не упражняват професията си и се реализират в съвсем други сфери. Впоследствие кривата на най-желаните от  студентите специалности преминава последователно през „Икономика“, „Връзки с обществеността“, „Бизнес администрация“, а в последно време и „Психология“.“От създаването си специалност „Психология“ се е радвала на постоянен интерес на мотивирани и качествени кандидат-студенти, каза за БТА доцент Людмила Андреева, ръководител на катедрата по Обща, експериментална и генетична психология към Философския факултет в СУ „Св.Кл. Охридски“.

По думите й през последните 8 години има тенденция на увеличаване на този интерес, най-изразена през последните 5, в които непрекъснато расте броят на кандидатите, посочили на първо място специалността в предпочитанията си. Според доцент Людмила Андреева съществена причина за популярността на психологията сред кандидат-студентите през последните години е наличието на лични проблеми или трудности в семействата им, които младите хора се надяват да разберат и да си обяснят.

Въпреки че повечето студенти имат предварителната нагласа, че желаят да се реализират кариерно в областта на психологията, един на всеки трима не е категоричен в коя подобласт би искал да работи. Специалността нашумя и сред редиците на манекенките, което е барометър за модата на деня, но по думите на Людмила Андреева броят на тези, които са били повлияни в избора си от престижа на психологията в настоящия момент остава относително малък. „Доказателство за това е, че досега не сме имали случай на студент, пожелал да бъде прехвърлен в друга специалност след завършване на първи курс“,  казва тя. Не е тайна, че съществува разминаване между желанията на студентите, реалностите на пазара на труда и нуждите на държавата, отбелязва Андреева. Докато доста млади хора мечтаят за частна практика като психотерапевти, много училища изпитват глад за добре подготвени специалисти за длъжността педагогически съветник.

Данни от националната рейтингова класация на образователното министерство показват, че най-добра реализация по специалността психология имат студентите от бургаския университет „Проф.д-р Асен Златаров“ и от Шуменския университет. Доцент Андреева намира за куриозен факта, че възпитаниците на СУ се нареждат едва на трето място по реализация след тези два университета, които дори нямат акредитация за подготовка на психологически кадри от Националната агенция по оценяване и акредитация.Като друг тревожен момент тя посочва това, че работодателите не проявяват особено силен интерес към завършилите психология – по скала от 0 до 100, изразяваща предпочитанията на работодателите към дадена специалност, оценките на всички ВУЗ-ове за специалност  „Психология“ са в диапазона от 1 до 3.

Означава ли това, че трудовият пазар вече е  пренаситен с психолози, както това някога се случи със завършилите право?  „Тази опасност е много реална“, смята доцент Андреева. В момента шест ВУЗ-а имат акредитация за подготовка на психологически кадри на трите образователни нива във висшето образование. По нейно мнение това е процес, върху който не може да се влияе и който е под властта на външни фактори: университет, държава, пазар на труда, икономическа ситуация,  възможности на кандидат-студентите да продължат обучението си в чужбина.

dnes.bg