Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Цветан Цветанов: Не винете МВР за всичко

МВР не отговаря за язовирите и тяхното състояние. Няма как да се бори с престъпността и същевременно да се заеме с отговорността за водоемите. МВР обаче трябва да реагира адекватно при вече налично бедствие и това беше направено по отношение на случилото се в село Бисер. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, подчертавайки, че трябва да се работи за превенцията на подобни бедствия, а за това е нужен централизиран подход и да се знае кой каква отговорност носи.“Отговорността на местната власт в случая е огромна. От над 600 опасни язовири, само 78 са на държавата, повечето се стопанисват от общините или частни лица. Естествено, трябва да се търсят общите усилия за превенция“, каза още Цветанов.

Той потвърди появилите се публикации, че много микроязовири се използват от престъпни лица за пране на пари. Конкретно издание посочи сред престъпниците с такава дейност иСтефан Бонев-Сако, който през последните години беше арестуван неведнъж по обвинения за организиране на наркобанда.

„Сако в момента е задържан и ще си понесе отговорността. Но мога да кажа със сигурност, че много микроязовири се използват и за такава дейност, да се изпират пари, но в този случй не мога да потвърдя категорично информацията на ваши колеги“, добави вътрешният министър.Реформите в разследващите органи продължават, каза Цветанов, добавяйки, че няма как те да станат с магическа пръчка. Според него работата на МВР се подобрява и това личи от факта, че са намалели тежките престъпления и върнатите досъдебни производства от прокуратурата за доразследване.На въпрос дали скандалът му със съдиите може да е допринесъл за критичната оценка наЕврокомисията, министърът бе категоричен, че темата се преекспонира.

„Пак ще повторя, когато един съдия е забавил присъдите на над 50 дела с повече от 3 години и не се е мотивирал, имаме реален проблем за съдебната система. Когато този човек е наказан професионално, той трябва да приеме, че има професионална слабост или е проявил небрежност. За мен е важно да се защитят жертвите на престъпността. Не може да са минали 5-6 години от края на едно дело и да няма присъда, а после по-горната инстанция да се произнесе, че е минала давността“, каза още Цветанов.Той разкри, че се организира кръгла маса за убийствата по пътищата. Шефът на МВР се ангажира с това да инициира промени в Закона за пътищата, които да премахнат съществуващата в момента възможност за споразумение между прокуратурата и адвокатите на шофьорите-убийци.

http://dariknews.bg