Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Стилиян Петров предчувствал болестта

Стилиян е предчувствал, че този път болестта му е сериозна. Това разкри Брайън Уилсън, човекът, който спаси кариерата му във Великобритания. Той оправя сметките му и го учи на английски в периода му в “Селтик”. Дори го кара да слага кетчуп на бургерите, които продава от каравана. “През последната седмица ми се обади няколко пъти, това не бе ставало отдавна. Звучеше притеснено”, признава Уилсън. В петък Петров получи страшната диагноза “остра форма на левкимия”. Същото потвърди и съотборникът му в “Астън Вила” Бари Бенън, един от най-запалените фенове на “Селтик”, който сам признава, че Стилиян му е идол. “След мача с “Арсенал” седяхме близо в автобуса. Тогава ми каза, че този път положението е сериозно”, каза младият шотландец.

Целият свят подкрепи вчера българина, който лично гледа своя “Астън Вила” срещу “Челси”. Мениджърът на бирмингамци Алекс Маклийш обясни, че болестта е в ранен стадий и всичко ще завърши добре за капитана му.
“Бих искал да благодаря на всички, които ме подкрепиха с посланията си. Подкрепата на хората е изумителна и аз оценявам всичко това. Моментът е труден за мен и моето семейство и моля да уважавате личното ми пространство.С помощта и обичта на моето семейство, съотборниците ми, приятелите ми в “Астън Вила” и всички фенове съм сигурен, че ще победя тази болест.Видях снимка от болницата на моя колега Фабрис Муамба и тя ме вдъхнови, както и цялата подкрепа, която получих в последните 24 часа.За мен футболът ще остане на заден план за известно време, но аз ще продължа да подкрепям съотборниците си, тъй като знам, че и те са с мен. Благодаря на всички”, написа Стилиян Петров в официалната страница на “Астън Вила”. В петък той бе диагностициран с остра форма на левкимия.

Стилиян, съпругата му Паулина и синовете им Стилиян-младши и Кристиян бяха на трибуните за мача на бирмингамци срещу “Челси” вчера. Домакините паднаха с 2:4, след като успяха да изравнят от 0:2. При влизането на стадиона Петров едва не се разплака, като видя колко трибагреници и негови екипи има в публиката. Запалянковците отмениха протеста си срещу треньорското ръководство за слабата игра на отбора и призоваха всички да дойдат за деня на Стилиян Петров. Трибуните се напълниха до краен предел далече преди началото.

Преди мача мениджърът на домакините Алекс Маклийш призна, че е предложил отлагане на срещата. Самият капитан на бирмингамци обаче бил твърдо против и обещал да присъства лично на мача.Всички обаче бяха изнанедани, защото медиите на Острова цял ден обясняваха как той вече е в специализираната клиника в Лондон. “Дейли Мейл” дори обясни как е хванал влака за столицата.Още на загрявката и двата отбора се появиха със специални екипи в подкрепа на българина. На тези на “Вила” пишеше “Оздравявай, Стан”, а на тези на “Челси” – “Нашите мисли са с теб”. Всичките те бяха с номер 19, с който играе българският халф. Ръководството на клуба пък взело разрешение от рекламодателите и на паната бе единствено надписът “Стан”, както е известен той на Острова.

В 19-ата минута целият стадион стана на крака и аплодира Стилиян Петров. Това отново силно развълнува българина. Той се изправи и започна да благодари на запалянковците за уникалната подкрепа.Аплодисментите продължиха доста повече от предвидените 60 секунди, като публиката остана на крака. Играчите на “Вила” пък изпуснаха няколко невероятни положения точно във времето, когато всички подкрепяха Стилиян. “Съжалявам, че не успяхме да победим за него. Знам, че отборът е в труден период, а това донесе допълнително притеснение у играчите. Знам обаче, че с неговия дух той ще ни помогне да се спасим. Защото няма втори като него”, категоричен бе наставникът на бирмингамци Алекс Маклийш. Със загубата “Астън Вила” се срина надолу в класирането и вече е близо до изпадащите.

Феновете пък се възползваха от факта, че футболистите могат да си тръгнат от стадиона само по един път, и блокираха дълго колата на капитана си. Те го засипаха с благодарности и пожелания за бързо оздравяване. Дори трябваше да се намеси полицията, за да може Петров да се прибере със семейството си у дома.Уникален жест направи и наставникът на бившия му тим “Селтик” и негов съотборник в шотландския гранд Нийл Ленън. Той отмени пресконференцията си преди днешния мач със “Сейнт Джонсън”, който може да го направи шампион, и обяви, че в такъв момент му е трудно да говори пред медиите.

Стилиян влиза в специализирана клиника в Лондон в понеделник, когато ще бъде и първата му химиотерапия. Според лекарите той има уникален шанс да се възстанови напълно от тежкото заболяване. Няма обаче гаранции, че ще може да се върне на терена. Защото след това ще му бъдат забранени екстремни натоварвания. “Това обаче означава, че може да играе в България без проблеми”, категоричен е специалист по тежката болест.

“Астън Вила” обаче не остава без името Стилиян Петров. По-големият син на халфа, който носи неговото име, от няколко сезона е титуляр в юношеските формации на клуба. Той е и доста запален плувец според думите на баща му. Стилиян-младши е полузащитник, точно както татко си, с подчертан афинитет към защитната игра.По-малкият му брат Кристиян още не тренира нищо, но и той вече чупел мебелите с топка.

Любимото развлечение на Стилиян, преди да разбере за болестта, бе да води и прибира децата от училище или тренировка. С фланелки с надписи “Стенли, Монтана е с теб” излязоха играчите на родния клуб на Стилиян Петров в мача срещу “Миньор” (Перник) вчера. Така всички подкрепиха най-обичания в историята на отбора играч. Агитката на гостите пък опъна плакат в подкрепа на капитана на националния ни отбор.

“Потресен съм, но се надявам всичко да приключи успешно. Стилиян е мъжко момче, много силен характер и аз искам и вярвам, че ще се пребори с коварното заболяване”, обяви кметът на града Златко Живков, който е бивш преподавател на Стилиян в гимназията. “ПФК “Монтана” изразява огромната си подкрепа към Стилиян Петров в най-важния мач в живота му – битката с коварната болест. Надяваме се и вярваме, че рекордьорът по участия в националния отбор на България ще излезе победител. Стенли, ние сме с теб!”, пише в официалната декларация на клуба.“Монтана” обаче загуби с 1:2 мача и така остана в трудно положение в класирането. Родителите на Стилиян не успяха да видят подкрепата, защото, както “24 часа” писа, спешно са тръгнали за Англия.

“При този силен характер, при тази напреднала техника в медицината, с моралната подкрепа на цялата футболна общественост, на неговите приятели той ще успее да преодолее болестта и му го пожелавам това да стане и да се върне във футбола, защото смятам, че още 2-3 години може да играе и да бъде във върхова форма”, заяви пък Цанко Първанов, един от първите треньори на звездата на “Астън Вила” .

Последният път се видели на стадиона през миналото лято. Стенли въртял обиколки, после работил малко с топката. Тренерът и бащата Альоша поддържат връзка. Коментират мачовете, изцяло футбола. Преди два дена бяхме заедно пак и сега им пожелавам сила и издръжливост, казва треньорът.“Стенли е силен като лъв, ще се справи с тази коварна болест”, смята той.Пакистански футболни обувки “Пума” осигурил на Стенли наставникът. Звездата от “Астън Вила” ги пази като талисман и до днес.Първанов си спомня как Стилиян и брат му Иван тренирали като зверове пред блока, а за врата ползвали стойката за тупане на килими.“Стилиян започна да играе футбол още на 9 години като ученик в 3-и клас.

Бойното му кръщение бил мач в Лом между детските отбори на домакините и Монтана. Победили с 4 на 2, двата гола били дело на Стилиян Петров. Постепенно преминал в юноши младша възраст, после старша. Работел и с треньора Любо Трайков.Стенли бил голмайстор на турнир в Ловеч, макар че е две години по-малък от съотборниците си. “Много силна воля, много голямо желание за работа, личеше се че съдбата ще бъде такава че ще израсне”, спомня си треньорът му Първанов. Самият Стилиян винаги е сочел журналиста Александър Гигов като свой първи наставник. Той се прибира в Монтана, след като завършва ВИФ, и започва работа в школата.

“Когато дойде на стадиона тревата бе по-висока от него. Това не можеш да го забравиш. Особено характерът му. Всичко трябваше да прави, всичко трябваше да вкара. Веднъж се ядоса и седна на топката, защото останалите не играели както трябва. Едва му я взех”, обяснява Гигов, който в момента е в sportal.bg.“Всички, които го познаваме, сме сигурни, че ще се справи в тази ситуация. Защото такива характери се срещат рядко.Той е роден за лидер и такъв ще остане. Аз не изключвам дори да се завърне на терена, след като оздравее”, допълва Гигов.

Стилиян стои близо 2 сезона в ЦСКА като твърда резерва, като в един момент тръгва да си ходи от столичния тим. Тогава обаче идва смяната на Георги Василев с Димитър Пенев и всичко тръгва нагоре.Едва 19-годишен, той е натоварен на самолета с Милен Петков и двамата отиват на проби в “Селтик”. Шотландския гранд всъщност прибира единствено младока, а халфът след това отива да рита в АЕК (Атина). Легендата на “Ливърпул” Джон Барнс е човекът, който подписва договор със Стилиян, но в началото го слага на десния бек.

И в Глазгоу следва треньорска смяна. Идва Мартин О’Нийл, който дава диригентската палка на българина и така отборът печели 4 пъти шампионската титла.След това ирландецът го взема и в “Астън Вила”. Всъщност доста по-голям интерес имало от страна на “Портсмут”. “Мартин обаче ми доведе в хотела Дидие Агате. След това обяви, че Крис Сътън е под леглото, а е скрил и Хенрик Ларсон в гардероба. Разсмях се и след няколко часа подписахме договора”, казва в едно от интервютата си Стилиян Петров през 2006 година. Заради преместването на Мартин в “Съндърланд” пък имаше спекулации, че през лятото и българинът, който му е като доведен син, ще го последва и ще напусне Бирмингам.

Премиерът му стиска палци

“Познавам добре Стилиян Петров и знам, че той ще се справи в тази ситуация. Той е един великолепен футболист и всички му стискаме палци, за да се оправи”, коментира премиерът Бойко Борисов в предаването “Панорама” по БНТ.“Всички българи се надяваме тази диагноза да е грешна. Но вярваме, че той ще преодолее трудностите и отново ще бъде във футбола”, каза президентът на БФС  Борислав Михайлов.
“Аз съм горд, че съм работил с играч като Стилиян Петров в националния отбор. Стискам му палци и дано се оправи”, каза и наставникът на ЦСКА Стойчо Младенов в специално обръщение.Професионалнаталига призова всички клубове да започнат мачовете си от кръга с подкрепа за Стилиян. Феновете искат това да стане в 19-ата минута, както бе в Бирмингам.Във “Фейсбук” вече има няколко групи, като най-популярната е “Ще гледам още мачове на Стилиян Петров”.

Бербатов: Дръж се, бат’ Стел

“Нека всички се молим и вярваме, че Стилиян Петров, един от най-добрите футболисти, които България е раждала, един от моите най-добри и близки приятели, ще спечели тази битка… Дръж се, бат’ Стел…”, написа Димитър Бербатов в една от страниците си във “Фейсбук”. Берба завършва с фразата Believe (вярвам на английски), след което повтаря съобщението си и на езика на Шекспир.Бившият му съотборник в ЦСКА и настоящ играч на “Ботев” (Враца) Косьо Мирчев гледа мача от Бирмингам с екипа на Стилиян у дома. “Дано всичко е наред и той се оправи. Нямам думи”, каза той.

24chasa.bg