Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Представят темите табу в печатните медии

Резултатите от проект „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг“ ще бъдат представени днес, съобщиха от Института за модерна политика и от Фондация за свобода „Фридфих Науман“.“Преди няколко месеца представихме междинните резултати от едноименния наш изследователски проект. Стотина експерти: от НПО, медийни изследователи, политолози, юристи, журналисти и др., номинираха по пет важни общественозначими теми, които според тях през 2011 г. са били табуирани / силно подценени в печатните медии („Телеграф“, „Монитор“, „Стандарт“, „Новинар“, „Труд“, „24 часа“, „Сега“, Дневник“, „Капитал“, „168 часа)“, заявиха организаторите.

„За всяка една от темите трябваше да има надежден източник на информация: публикация в онлайн медия, бюлетин, пресрилийз или др. След номинациите темите бяха окрупнени на 55, а работна група от представители на Института за модерна политика и Фондация „Фридрих Науман“ селектира 22 от тях, за които считаме, че гражданите имат право и трябва да бъдат информирани.

На втория етап от проучването екип от седем студенти и двама преподаватели от СУ извърши мониторинг на всички броеве на изданията за м.г. и контент анализ на неголемия брой кодирани публикации, за да установи до каква степен се потвърждават или отхвърлят първоначалните предположения на експертите. Резултатите показват, че като цяло 16 от темите са табуирани респ. силно подценени. Шест теми се оказаха по-добре представени от очакванията ни, макар че по отношение на качеството на журналистическата работа има да се желае още много“, разкриха още от Института за модерна политика и фондация за свобода „Фридрих науман“.

actualno.com