Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Моника Панайотова: Г-н Борисов, харесваме ви, но не сте прав да ни се карате

Моника Панайотова е един от най-ярките представители на младите гербери в парламента. Тя е един от учредителите на партията през 2006 г., а преди седмица бе преизбрана и за втори мандат като лидер на младежката организация МГЕРБ. Панайотова е и председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и гради тесни контакти между прохождащите политици у нас и връстниците им от Западна Европа с помощта на трите чужди езика, които владее.

Г-жо Панайотова, преизбирането ви за лидер на младежкото ГЕРБ означава ли, че сте успели да обуздаете младежките страсти на толкова много членове?

Не бих казала точно това, но бе наистина много мило от тяхна страна, че ми гласуваха такова доверие. За петте години от учредяването на организацията успяхме да постигнем страхотен синхрон сред младежите. А един от най-приятните моменти на членството и лидерството в нея е, че където и да пътуваш в страната, срещаш не само колеги, но и приятели, на които може да се разчита. Всички наши инициативи са поставени под елемента на екипната работа. Определено има единодействие. Често правим срещи на координаторите в различните области, както и на националния съвет. Няма инициатива на младежите, която да не е била обсъждана в такъв формат и след това предлагана по-нагоре в йерархията.

В какво се състоят успехите ви?

Най-осезаем е успехът при нарастването на броя на младите хора, които ни вярват. Ние започнахме с 600 души маса, това бяха учредителите, а днес вече сме над 7000. Освен това успяхме да насочим вниманието на шефовете ни, тези, които взимат решенията, върху младите хора. Те наистина могат да са пълноправен участник във всички важни процеси. Вече имаме много младежи в политическите кабинети и това показва, че динамиката и енергията им се използват пълноценно. След последните местни избори излъчихме 89 общински съветници, както и 10 кметове на малки населени места. Големият успех е изборът на нашето момче Живко Тодоров за кмет на Стара Загора и Любомир Дреков за кмет на район „Лозенец”. Постепенно доказахме, че може да се гласува доверие на младите хора.

Борите ли се да поправите грешката на поколения политици, които не взимаха насериозно идеите на по-младите от тях?

Точно така. Истината е в постоянното доказване, че можем да бъдем пълноправен участник в целия политически процес. Много е важно обаче и как се позиционираме в него. При нас има специално селектиране на кадрите, които се обучават. Те минават и през психологически и лидерски тестове и накрая от една голяма бройка селектираме 50 души. За тях се предполага, че имат даденостите да бъдат добри оратори и да управляват екипи. Но всеки един от седемте хиляди членове ни е много важен, защото някой може да не е толкова силен в политическото говорене, но да има много добро перо и да пише прекрасни речи. Винаги гледаме да има екипност между младите и всеки да се чувства интегриран в организацията.

Но в същото време непрекъснато се говори как младите били аполитични.

Повечето от нашите членове наистина са заинтересовани. Спомняте си, че на последните парламентарни избори най-високият процент от гласувалите за ГЕРБ бяха тъкмо младите хора. Това е абсолютна антитеза на твърдението, че младите били аполитични. Иначе подобна тенденция съществува и тя не е само у нас, но и в Европа. Те пък ни се възхищават за това, че нашите младежи се включват активно в политиката. При тях не е така.

Как ги привличате?

Мотивацията на всеки е различна. Немалко са привлечени основно от харизмата на лидера Бойко Борисов. Други са при нас, защото вярват в каузата и виждат допълнителни възможности да се развиват. Освен това в организацията има цели приятелски групи, повлечени от един.

Дамите ли са по-увлечени от личността на лидера ви?

Всъщност всички са. Харизмата на лидера винаги оказва влияние (смее се). Ако обаче само тя остане, човек не може да се задържи задълго активен в организацията. Трябва да работи. Специално в работата на младежката организация отбягваме и строгата партийна дисциплина при срещите, защото обратното би ни върнало в едни години, доста чужди за нас. Ние си правим приятелски срещи, на които каним и депутати, и общински съветници. Приличаме повече на клуб на симпатизанти, отколкото на някаква партийна сбирка, в която никой не смее да си каже мнението и само слуша дневния ред.

Премиерът обаче не спести критиките си към младежкото ГЕРБ по време на общото събрание преди седмица. Вярно ли е, че не сте отстоявали достатъчно активно позициите на кабинета?

По принцип критиките, които той отправи към нас, бяха една много малка част от общо 40-минутното му слово към нас. За жалост единствено критиката прикова общественото внимание. Лично аз съм на мнение, че би имал основание за тях, ако чете само това, което медиите отбелязват. Ние имаме различни инициативи, които по различни причини не влизат в публичното пространство, но това не значи, че не са се случили.

Значи не сте съгласни с критиките на Борисов?

Приемаме критики, но не мисля, че сме малко активни. Мисля, че ако Борисов отчита само това, което чете във вестниците, не е прав в критиката си.

Каните ли го на ваши срещи?

Идва, но няма как да е на всичките ни инициативи. Не стои далеч от нас.

А къде бяхте тогава, когато други младежи протестираха срещу спорните промени в Закона за горите?

Ние не сме излизали на никакъв протест. Но малко хора знаят, че една от ключовите ни задачи е свързана със залесяването, която сме озаглавили „Да посадим корени в България”. И малко хора знаят, че около Рупите и църквата на баба Ванга цялата изникнала горичка е наше дело. Идеята ни е хем младите да останем в България, хем да се грижим за природата. Специално за протестите, виждате, че накрая се постигна компромис. Промяната в позициите обаче коства известен дискомфорт и на самото правителство. Трудно се дава обяснение защо нещо е претърпяло метаморфоза. За първи път обаче от хрумването на една идея до нейното реализиране всичко може да се проследи. Важното е, че хората вече виждат смисъл да протестират. Преди разбирането бе, че никой не би им обърнал внимание дори да излязат на улицата и да изразят мнението си. Оттук нататък обаче е важно за самите граждани да помнят, че когато имат определени позиции, трябва да знаят и как да ги отстояват в бъдеще.

Ако ГЕРБ се вслушва и в младежките идеи и мнения, означава ли, че ще наблегне на тях за следващите избори?

Ще наблегне на потенциалните мажоритарни кандидати – доказали се хора с образователния си ценз и професионалната квалификация. Това, че един политик е млад, само по себе си е чудесно, но понякога не е достатъчно. Оптимист съм, че партията ще ни обърне внимание за парламентарния вот. Истината е, че имаме нужда от още един мандат, за да завърши ГЕРБ започнатото.

Учредяването на най-новата партия – тази на Меглена Кунева, изобилстваше от много млади хора. Мислите ли за евентуално сътрудничество с тях?

На мен ми направи впечатление, че нашите делегати на общото събрание бяха много повече, отколкото нейните учредители. Мисля, че трябва да заложим на устойчивото дясно. Ако Кунева определя нейния проект като такъв, тогава основните й критики би трябвало да бъдат срещу лявото, а не да прави допълнителни опити да фрагментира дясното. Трудно мога да възприема, че политик в едно социалистическо правителство е способен да промени толкова бързо възгледите си и да се нарича десен. Засега не виждаме потенциален партньор в нито една от партиите.

А тези от семейството на Европейската народна партия?

Не виждам как ще минат 4-процентната бариера на следващите избори. Може и да се случи някаква трансформация.

Може ли да излъчи младежкото ГЕРБ министър в следващо управление?

(Смее се) Не мога да прогнозирам. Важното е да си свършим работата и догодина пак да имаме мнозинство и да си носим цялата отговорност за започнатите проекти и реформи.

http://www.vsekiden.com/