Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Скандал с брокерска измама разтърси САЩ

Основателят на американската брокерска къща Peregrine Financial Group се призна за виновен в отклоняване на средства от 24 хил. души. Ръсел Уейзъндорф е злоупотребил с парите на клиентите си в щата Айова. Измамата му възлиза на 100 милиона долара, съобщават световните агенции и е започнала преди 20 години.Преди да бъде разкрита аферата, 64-годишният Уейзъндорф е бил смятан за авторитет, подкрепящ различни институции като заведения за здравни грижи и университети. Компанията му PFG бе много уважавана брокерска къща за търговия с деривативи, преди властите в САЩ да започнат да я разследват за измама, коментират американски наблюдатели. Обвинението се базира на декларирани завишени стойности на депозитите в банковите сметки, откъдето са изчезнали стотици хиляди долари.

След скандалните разкрития финансовата преса в страната съобщи за стотици уволнения в PFG. Уейзъндорф направи опит да се самоубие, след което бе настанен в болница. Преди да го направи бе оставил писмо, в което се признава за виновен. Той е изправен пред присъда от най-малко 24 години затвор. „От герой, той стана злодей”, коментираха разследващите. В съда мениджърът се е признал за виновен в обвинения включващи измама с писма, злоупотреба с потребителски фондове и отправяне на фалшиви изявления пред две регулаторни агенции.

За да бъдат възстановените парите на хората се е наложило да бъдат продадена скъпа собственост на компанията, включително корпоративен самолет и издателска компания, която е публикувала книгите на Уейзъндорф с инвестиционни съвети. Властите в САЩ се надяват да добият пари още от различни имоти, включително ресторант, централата на фирмата на стойност 20 милиона долара и много скъпа колекция от 4000 бутилки вино.Клиентите на Peregrine са инвестирали основно в потребителски стоки, включително злато и зърно.

manager.bg