Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Бъдещето на телевизията

Дванайсет безплатни цифрови телевизионни програми ще гледаме от септември следващата година. Това ще стане възможно, след като преминем от аналогово към цифрово излъчване.Цифровизацията ще е особено ценна за хората с по-ограничени възможности, които не могат да плащат за кабел или сателит, но вече няма да бъдат лишавани от качествени телевизионни програми и то с много добър сигнал.Досегашното разпространение на телевизия с аналогов сигнал, който се приема с обикновена антена, най-накрая може да остане в историята. Това е преход към съвременна и модерна телевизия, за която настояват и от Европейския съюз.Основната цел е една – достъпност, по-добро качество и реална конкуренция на телевизионните програми, което пък, от своя страна, ще доведе до по-голямо разнообразие в ефира и разбиването на господстващото положение на рекламния пазар, което пък ще е положително за цялата икономика.За да се случи всичко това, са нужни около 300 млн. лв., с които Министерството на отбраната да освободи целия зает от тях честотен спектър.

След това България ще се превърне в модерна страна, в която потребителите ще са в крак със съвременните технологии. Всъщност, единственото нещо, което ще е необходимо на зрителите, за да гледат цифрова ефирна телевизия, е цифров приемник.Той е вграден в по-модерните телевизори, а за по-старите има тунери, които ще позволят на потребителите да приемат новия сигнал, посочва ТВ7.За хората с ограничени възможности декодерите ще бъдат осигурени безплатно. Хората с по-стари телевизори у нас са много. Има и такива обаче, които са любители на антиките.Половинвековен български телевизор от култовата марка „Опера“ продължава да работи безотказно във Враца и да радва своя горд собственик Павлин Кошничарски. Според него, старият апарат ще се внедри успешно и в новата ера на цифровата телевизия през XXI век.В България за цифровизация на ефира се говори от години. Последният срок за въвеждането й беше тази година. На заседание на Министерски съвет през юни обаче, правителството отложи приемането на плана за прехода.Така денят „х“ ще бъде през септември 2013 г. Всъщност, тогава България е поела ангажимент пред Европейската комисия да изключи аналоговия сигнал и да премине към дигитално излъчване.Преходът трябва да стане плавно, в рамките на шест месеца, а през преходния период е нужно да има едновременно аналогово и цифрово излъчване.Ако това не се случи, страната ни попада в неизгодна позиция заради защитата от вредни смущения спрямо съседните ни страни. Те вече работят усилено по приключване на прехода, в това число и Румъния и Сърбия.

Практиката в Европа

Въвеждането на цифрово телевизионно радиоразпръскване е сложен и скъп процес. На Стария континент той започва през 1998 г. – 14 години по-късно процесът в някой страни членки още продължава, забавен допълнително от икономическата криза.В Европа страните, които осъществяват този преход, предвиждат работа върху така наречения „симулкаст период“. Той е направен с цел прехода от аналог към дигитално излъчване да бъде плавен и по-лесно поносим от потребителите.Великобритания и Италия първи започват истинска дигитализация на телевизията, но бързо се опарват. Днес в Обединеното кралство има лицензирани шест оператора на цифрова телевизия. На „ботуша“ модернизацията на ефира протича по-бавно, но успешният край изглежда близо.Във Финландия наземна цифрова телевизия има от 2004 г. Националният обществен оператор излъчва две програми – едната за информация и анализи, а другата за култура и образование.Във Франция дигитализацията стартира през 2000 г. и приключи успешно в края на 2010 г.Може би най-тежък е процесът в Германия заради пълното сателитно покритие и добре развитата кабелна мрежа. Типично по немски обаче, проблемът във федералната република беше решен бързо. Останалите страни още работят по въпроса.Преди години Европейския съюз прие резолюция, с която ги задължава да цифровизират националния си ефир до 2012 г.

profit.bg