Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов: Когато бизнесът усеща доверие, лесно взима решения за инвестиции

Благодарение на политиката на нашия кабинет, България има най-ниските данъци в ЕС, 10 % плосък данък, 20 % данък добавена стойност, нисък бюджетен дефицит, нисък външен дълг.Правителствата на България и Словакия работят активно за създаването на по-добри условия за развитие на бизнеса в двете страни“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като заедно с премиера на Словашката република Роберт Фицо официално откриха VI международна кооперативна борса в град Нитра, съобщиха от правителствената пресслужба.“Нашите държави от години провеждат активен диалог помежду си, подкрепят се. Сега трябва да успеем да предадем това доверие, за да се кооперират и представителите на бизнеса. Когато бизнесът усеща доверието и подкрепата, която оказват двете ни правителства, по-лесно взима решения за инвестиции, защото разчита, че дори и да възникнат проблеми, те винаги биха могли да се решат“, допълни Борисов. По думите му, за развитие и улесняване на бизнеса, в България се работи активно за поемане на част от дейностите и услугите от електронното правителство, като по този начин се предоставят възможности за преки контакти между общини и фирми.

„Спрямо приоритетите си двете държави работят в развитието на иновациите, селското стопанство, електрониката, автомобилостроенето. Словакия е сред страните, които проявяват интерес към нашите морски курорти, затова представителите на бизнеса у нас биха могли да работят в посока предоставяне на още по-добри условия на пристигащите туристи. Има възможности и за развитието на туризма в Словакия – да се прави по-голяма реклама, чрез която да бъде привлечен интересът на повече българи, да се дава яснота за възможностите, с които разполага вашата страна, да си помагаме взаимно в развитието на икономиката“, категоричен е премиерът Бойко Борисов.“За мен е чест да приветствам господин Борисов в древна Нитра – център на културата, средище на VI Международна кооперативна борса. Неслучайно тазигодина наш партньор е именно България – страна с политическа, финансова и икономическа стабилност“, каза в приветственото си слово министър-председателят на Словакия Роберт Фицо.

„В борбата с кризата нашите две правителства прилагат сходни практики, има условия за добро взаимноизгодно сътрудничество, активно разговаряме с представителите на бизнеса“, допълни той. По думите му неговото правителство прилага стратегия за развитието на стопанската политика, както и активни дейности, подкрепящи експорта, за изпълнението на проекти в полза на бизнеса. „Днес тук има представители от 15 български фирми. Стокообменът между Словакия и България има растеж – за последните 5 години се е увеличил 5 пъти, като са добри показателите – наблюдаваме половин милиард евро положително салдо, благодарение на които, заедно бихме могли да преодолеем кризата“, убеден е Роберт Фицо. Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация са на двудневно официално посещение в Словашката република.