Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Тайните оръжия на дамите в бизнеса

В бизнеса и в индустрията на технологиите жените често се чувстват малцинство. Тенденцията на по-слабо присъствие на дамите в тези области обаче се променя с времето. Особено в развитите западни икономики, където ръководните постове в големите корпорации от тежката индустрия и технологиите са оглавявани основно от мъже.Да бъдеш жена в бизнеса може да бъде и предимство. Стига да знаеш как да позиционираш себе си като личност и да осъзнаваш силните си страни. Това смята американката Натали Лусиър. Тя работи на „Уолстрийт“, а след това стартира свой собствен, успешен онлайн бизнес. Днес е консултант. Business Insider изброява пет нейни съвета, насочени към дамите с амбиции на предприемачи. Препоръките й са следните:

1. Съвет към жените: Помолете за това, което искате. Били ли сте някога в автомобил, управляван от мъж, който знае, че се е загубил и обикаля отново и отново едни и същи улици, но не би спрял да попита за посоката? Вероятно да. Като жена вие имате способността да подтискате вътрешния глас на егото си по-дълго. В случай че сте нова в бизнеса, няма нищо лошо да помолите за помощ. Изберете си ментор. Назначете преподавател. Работете с консултант. Само не се впускайте в начинание, част от което не разбирате, абсолютно сама. Жените не се справят добре, когато се чувстват разочаровани. Затова не се опитвайте да бъдете мъж. Има хора, които искат да ви помогнат.

2. Създавайте партньорства, отнасяйте се приятелски. Не възприемайте другите жени като конкуренция. Ако се разхождате наоколо с вдигнати вежди и опитвате непрекъснато да се браните от останалите в полето ви на работа, няма да спечелите нищо. Това, че жените се дърпат надолу една друга е мит. Представителките на нежния пол са винаги по-склонни да сътрудничат. Това е в природата им. Те са по-социални същества. А бизнесът се разгръща между хора с лица, не между безлични корпорации.

3. Грижете се за себе си по най-добрия възможен начин. Това е важно: жените са ненадминати в грижите. Грижат се за всеки – от децата до съпруга и родителите. Но ако сте жена и наистина искате да успеете в живота, трябва на първо място да се погрижите за себе си. Това означава да си отделяте малко качествено време за вас самите всеки ден. Дори да звучи егоистично. Този тип отдаване на време за себе си ще бъде фактор, който ви отличава и ви помага да се движите напред.

4. Забавлявайте се. „Girls just wanna have fun”*, нали?! Точно така. Не губете способността си да се забавлявате и да се чувствате приятно когато се настройвате на бизнес вълна. Ентусиазмът и усмивките могат да бъдат само ваше предимство. Само една жена е достатъчна в екип от десетима мъже, за да превърне изпълнението на даден проект в истински купон. Тя може да помогне на всички останали да си свършат работата по най-добрия начин и дори да го сторят по-бързо.

5. Мили дами, използвайте чувствителността си. Тя е най-голямото ви предимство. Някога опитвали ли сте да сдържите сълзите си в социална обстановка? Подтискали ли сте гнева си на работа или в бизнес ситуация, защото се страхувате да не изглеждате твърде емоционални или истерични? Всъщност е по-добре за вас да дадете глас на тази своя емоционалност. Тя е истинско ваше предимство, което не бива да бъде игнорирано. Жените са супер свързани с емоциите си. Противно на общите разбирания точно това е, от което днес бизнесът се нуждае. Твърде дълго той бе изолиран от човешките емоции, които от своя страна са основен стимул за действията ни, за процеса на решения, за покупките. Липсващото звено днес е емпатията. А дамите я имат по много.

manager.bg