Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

По-добре трън в петата на Брюксел, отколкото негов любимец

viktor-orbanЛичните качества определят до голяма степен каква политика ще води държавникът. Ако Наполеон не беше решителен и смел, нямаше да спечели нито една битка и да превърне Франция във водеща сила в Европа. Ако Бисмарк и Чърчил не бяха твърди и последователни в своите цели и политически принципи, Германия и Англия щяха да имат друга съдба. Същото важи и за лидерите в днешно време.

Не представлява особена трудност да се направи паралел между премиерите на Унгария и България – Виктор Орбан и Бойко Борисов. И двамата управляват посткомунистически държави, горе-долу на една възраст са, лидери са на десни партии. Виктор Орбан се дипломира, като юрист в будапещенския университет „Лоранд Йотвьош“, а Борисов завършва Висшата школа на МВР в Симеоново. На 27 години Виктор Орбан е най-младият депутат в Унгария, по това време Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност. И двамата са основатели на партиите, които ръководят- Орбан на „Фидес“, Борисов на ГЕРБ, но приликите свършват дотук. Виктор Орбан не е обичан в Брюксел, наричат го „Малкия Путин“ и ЕС е противник на политиката му на „нелибералната демокрация“. Тази политика засили държавния контрол върху банките и медиите, като повече от половината от капитала на банките в Унгария вече е държавен. Орбан се пребори с монополите и започна да изкупува германските и френските дружества в енергетиката. Тази нелиберална политика на унгарския премиер обаче не прогони чуждите инвестиции, а ги увеличи с 22% за една година.

Borisov-olandЗа разлика от Орбан, Борисов е харесван от Брюксел и демонстрира близки отношения с европейските лидери, но това не е помогнало кой знае колко на България, която си остава най-бедната държава в ЕС. Поради лоялността си към ЕС, страната бе изключена от „Южен поток“, бизнесът страда от ембаргото срещу Русия, но компенсации от Европа няма. Има критики, подръпване на уши, неодобрителни доклади и похвали отвреме-навреме, които обаче не повишават стандарта на живот на българите. Борисов не е направил опит да засили ролята на държавата в банковия сектор, да не говорим за енергетиката, където ЕРП-тата /собственост на западни компании/, постоянно се опитват да извиват ръцете на държавата. Реална борба с монополите в България няма, за изкупуване на чужди дружества да не говорим. Преките чужди вложения в страната са нараснали с 1.9% през първата половина на 2015 г. и няма изгледи да нарастват с по-бързи темпове.

Какво излиза? Че твърдата политика на Орбан спрямо ЕС е много по-ефикасна от съгласяването на Борисов с Брюксел. В Европа унгарският премиер не го харесват, но се съобразяват с него, наричат го „диктатор“, но икономическата му политика е успешна, а унгарците за трети път му гласуваха доверие да управлява страната. Обвинявят Виктор Орбан в популизъм, същите критики има и към Борисов, но разликата в стандарта на живот в Унгария и България е толкова голяма, че очевидно популизмът на единия лидер е по-ефикасен.

Като абсолютна химера за българите звучи Борисов да намали цената на газа и водата за домакинствата с 25% и за бизнеса с 11%, както направи Орбан в Унгария. Или да намали броя на депутатите от 240 на 120, както ги намали наполовина унгарският премиер. Виктор Орбан развива сериозни икономически отношения с Русия, Китай и Индия, с което дразни ЕС, но в икономиката на Унгария има ръст. Създадени бяха 400 000 работни места, инфлацията е на рекордно ниски нива.

Borisov_DolВ България за две години можем да се похвалим със 71 000 нови работни места, ниска инфлация и увеличение на износа през 2015 г. Но чуждите инвестиции са недостатъчни, програмите на ЕС не могат да подобрят с бързи темпове инфраструктурата на страната, общините затъват в дългове. Добре, че засега ни се разминава кризата с бежанците, която се стовари на Виктор Орбан. Както винаги той действа решително, започна да строи ограда, критикува Брюксел, че го е оставил да се оправя със 350 000 емигранти, които преминават през Унгария. Орбан остро критикува ЕС и заради спирането на проекта „Южен поток“, докато Борисов бе деликатно мек и опита да измоли газов хъб, но дори приятелката му Ангела Меркел не отвърна на молбата му.

Какъв е изводът от паралела между Виктор Орбан и Бойко Борисов? По-добре да си трън в петата на Брюксел, отколкото негов любимец. Защото ЕС се дразни от силните лидери на източноевропейските държави, които искат равноправно участие в разпределението на парите, програмите и проектите на съюза, но се съобразява с Орбан. Конформисткото поведение на Борисов, придружено с плахи критики е добре дошло за чиновниците от Брюксел, които 8 години оставиха България да живее на ръба на бедността. Но се втурнаха да спасяват фалирала Гърция, защото им била много ценна.

barometar.net