Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Кметската битка във Варна – фаворит Портних, Коцето подкрепен от….себе си

portnih-boikoКандидат-кметовете на Варна вече са ясни. Димитър Карбов- НФСБ няма шансове, особено след като ТИМ не спряха да го баламосват за завършването на Стадион Варна /той беше представител на общинския съвет в съвместното дружество с тимаджии/ и той не спря да ни баламосва с крайни срокове. Да го питаш защо се връзва на тенекиите на ТИМ, които окончателно спряха строителството на стадиона и инвестират ударно в курорта Св.св. Константин и Елена и Алея първа?

Костадин Костадинов – несполучливата версия на Волен Сидеров до последно вярваше, че БСП ще го подкрепят за кмет. Третият опит на Коцето да стане кмет, след като се отърка в 5 /пет/ партии досега отново ще бъде несполучлив. След ВМРО, Новото време, Атака, НФСБ и БСП, му останаха ГЕРБ и ДПС. След тях може да се прехвърли в Гърция и Румъния – там партии, колкото щеш. Като приключи с Балканите може да отиде в Азия или Африка, последен вариант е Луната- там със сигурност ще спечели, като единствен кандидат за кмет. Как варненци да припознаят политик, който сменя партиите като носни кърпички, не спира с фашизоидните изказвания и гласува в общинския съвет по интерес?

Anelia-Klisarova3БСП, след като отхвърли идиотското предложение на Гуцанов да подкрепят Коцето, издигна проф.Анелия Клисарова. Доказан специалист, бивш министър на здравеопазването, Анелия Клисарова има опит в политиката. Тя не блести с харизма, а с експертиза и ако беше от ГЕРБ със сигурност щеше да има повече шансове за успех. Да не би Йорданка Фандъкова да има по-силна харизма и да е по-компетентна от проф.Клисарова?

Основният фаворит в тези избори е Иван Портних – партия ГЕРБ. Като фаворит, той е изправен пред угрозата неговите симпатизанти да си кажат: Портних е сигурният победител, няма смисъл да гласувам! Въпреки милионите инвестирани във Варна, новите булеварди, улици, тротоари, детски площадки, решен проблем с детските градини, ремонтите на Спортна зала и Юнашкия салон – критиците на Портних не намаляват. Напротив – в социалната мрежа фейсбук те се увеличават. Критиките срещу некачествените ремонти на фирмите Хидрострой и Инжстрой се стоварват върху главата на кмета, като павета. За булевард Левски да не говорим – няма варненец, който да не е изказал мнение за ремонта на злощастния булевард. Явно контролът от страна на община Варна не е бил достатъчен, а силната любов, която Борисов изпитва към фирма Хидрострой оказва своето влияние. Друга болна тема е достъпът на коли в Морската градина – там кметът е поставен между чука /природозащитниците/ и наковалнята /живущите в местността Салтанат и собствениците на заведения/. Отделно съдът излиза с противоречащи си решения, което допълнително усложнява ситуацията.

Идеята на Портних да привлече чуждите туристи във Варна се сбъдна предните лета, но това лято те намаляха. По-сериозният проблем пред който е изправена Варна е, че градът се превърна в депо за младите хора. Те идват в морската столица, учат и бягат в чужбина или София. Във Варна няма чужди инвестиции, то и български няма – няма и работна ръка. Има раздвижване в IT сектора, но работните места, които създава са капка в морето. Варна е град на услугите и търговията – всеки се надлъгва с всеки и накрая всички са излъгани.

Какво може да направи бъдещият кмет в тази патова ситуация е трудно да се каже. Факт е, че Пловдив и Бургас изпревариха Варна по инвестиции, качество на живот и работна заплата. Не вярвам на данните на Националния статистически институт – там работят извънземни, които не знаят какви са заплатите във Варна.

Станимира Петкова

barometar.net