Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Да помогнем на бизнеса с ускорена процедура при трансграничните търговски спорове

В отговор на COVID-кризата ЕС трябва да създаде условия за по-бързото уреждане на трансгранични търговски спорове в европейските съдилища. За това настоя от трибуната на Европейския парламент българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

В рамките на пленарната сесия в Брюксел той отправи въпрос към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс относно планираните законодателни инициативи на Комисията, с които да се ускорят производствата.

Европейският парламент многократно е призовавал Европейската комисия да предприеме необходимите за целта мерки. Емил Радев даде пример с две резолюции на ЕП. Първата – от 2017 г., по която той самият е бил докладчик, съдържа предложения за създаването на общи минимални стандарти за гражданското производство в ЕС, а втората – от 2018 г., е с препоръки към ЕК за създаване на условия за ускорено уреждане на търговски спорове.

„Дълго очаквахме Европейската комисия да вземе предвид тези две препоръки и да излезе с конкретни законодателни предложения. Крайно време е гражданското правосъдие да стане приоритет особено сега, когато от това зависи и как ще отговорим на кризата с COVID-19“, категоричен бе Емил Радев.

„Икономическият климат, създаден от пандемията, неминуемо ще окаже силен натиск върху системата на гражданското правосъдие и в краткосрочен, и в средносрочен план. Тези опасения се основават на прогнозите, че икономическият спад ще доведе до ръст на гражданските спорове. Тенденцията е очаквана, тъй като беше наблюдавана и след ограничаването на кредитирането в резултат от кризата през 2008 г. Реален е рискът, вместо да допринесе за икономическото възстановяване, капиталът да остане блокиран в съдебни дела. Следователно бързината, с която тези случаи се решават, е важен фактор за успешното преодоляване на кризата и, разбира се, сериозно предизвикателство за системата на гражданското правосъдие в държавите-членки”, коментира българският евродепутат.   

Той подчерта, че със законодателно предложение по двете важни резолюции на ЕП ще се допринесе за модернизирането на трансграничните граждански производства, за постигането на еднакви условия на конкуренция за предприятията и най-вече за малките и средни предприятия, за повишаване на икономическия растеж чрез ефективни и ефикасни съдебни системи. Според Радев с улесняване на достъпа до правосъдие ще бъде подпомогнато икономическото възстановяване, а това има огромно значение в периода след пандемията, която сложи своя отпечатък върху редица сфери.

Комисар Рейндерс заяви, че Комисията споделя целите на Европарламента и се ангажира да продължи доброто сътрудничество с него за по-ефикасни, модернизирани и по-евтини трансгранични граждански производства. Като следваща стъпка той посочи подготвяните за края на годината законодателни актове за дигитализацията на трансграничното правно сътрудничество в сферата на гражданските и наказателните производства. Според еврокомисаря инициативата ще улесни достъпа до правосъдие, тъй като ще даде възможност на европейските дружества и граждани да подават искове и да следят тяхното развитие онлайн.

barometar.net