Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Цветан Василев: Пеевски е икономически труп!

Ще се върна в България, когато Иван Гешев не е главен прокурор и има гаранции за водене на справедлив процес. Тогава в съда ще изложа всички факти и доказателства за това кой и защо фалира Корпоративна търговска банка. Незаслужено 18 души са подсъдими по това абсурдно дело и години наред са подложени на натиск и унижения. Това заяви банкерът Цветан Василев в интервю по видеовръзка със Сашо Диков по Евроком.

Още през 2017 година съм подал сигнал и документи в САЩ, на базата на които започна разследването по закона „Магнитски“. Този сигнал засягаше Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Предоставените материали изобличаваха тяхното участие в удара срещу КТБ. По-късно и гражданското сдружение „Ние, гражданите“ също са подали сигнал в Щатите. Знам, че в следващите години и други бизнесмени, засегнати от рекет и натиск също са предоставили документация, но не знам точно кои.

В момента Пеевски е труп. Не във физическия смисъл на думата, а във финансов и икономически. Никой извън България няма да иска да има нищо общо с него или да прави бизнес. Същото ще се случи и в България.

Не съм давал подкупи, защото който прави бизнес няма защо да го прави. Когато обаче си отговорен за няколкостотин човека, когато си инвестирал, дължиш кредити, а сигналите ти в КЗК потъват, бавят се процедури – това е рекета за който говорим. Не те притискат, а те принуждават. Ако искаш да правиш бизнес, си принуден да правиш компромис. Подставени лица на Борисов са придобивали акции от „Дунарит“, „Авионамс“ и други предприятия.

За Васил Божков не знам, защо е в списъка по „Магнитски“, защото той е бил принуден да дава на управляващите. Според мен в списъка трябваше да са Бойко Борисов, Сотир Цацаров Иван Гешев, Владислав Горанов, защото са принуждавали и са получавали подкупи. Защо някой ще им дава, ако те не са го принудили? На Пеевски помагачите – като Иван Мирински, адв. Александър Ангелов и някои други също трябва да попаднат под ударите на „Магнитски“, защото са съизвършители на всичко, което разследването е разкрило за Пеевски.

Не живея с милиони, нито охолно, – заяви Василев на въпрос дали няма сметки в чужбина, с които да финансира престоя си в Сърбия. Имало е моменти, когато не съм знаел как ще изкарам до следващия ден. Не държа някой да ми вярва. Със семейството ми се издържаме от наем на имот в Швейцария, който прокуратурата и КПКОНПИ не успяха да запорират, защото швейцарските власти им отказаха, заявявайки, че всичко по придобиването му е законно, – допълни банкерът.