Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Поддръжници на ГЕРБ протестират срещу задържането на Бойко Борисов

Депутати и симпатизанти на ГЕРБ се събраха на протест срещу ареста на лидера на партията Бойко Борисов. Това е първият протест на партията, откакто тя е в опозиция, предаде БНТ.
Протестът пред МС протече мирно. Пред симпатизантите се изказаха депутати от парламентарната група. Чуха се призиви за предсрочни избори, оставка на кабинета, но основното искане е незабавно освобождаване на Борисов.

„Днес е денят, в който всички демократично мислещи хора, казват стоп полицейщината. Днес е денят, в който ГЕРБ е тук, за да заяви, че смешници, пияници, дамаджани и всякакви други популисти, бруталисти, нямат място в управлението на България“, каза Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ.

„В България вече има диктатура, ето го диктаторът. Оставка. А това е началникът на щаба на диктатора. Оставка“, каза Костадин Ангелов. „Всъщност всичко това е кулминацията на тази агресия към членове и симпатизанти на ГЕРБ“, каза Цвета Караянчева.

Движението в района е блокирано. Пред сградата има засилено полицейско присъствие. Към 11.15 часа протестът се премести пред МВР, откъдето протестиращите тръгнаха към сградата на Народното събрание. Площадът в този час е блокиран.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е задържан за 24 часа. Той прекара нощта в ГДНП. По-късно предстои да бъде разпитан.

По-рано сутринта протест имаше и пред Главна дирекция „Национална полиция“, където е задържан Борисов. Сред присъстващите можеха да се видят Томислав Дончев, Данаил Кирилов, Христо Терзийски и членове от младежката организация на партията.

Пиарът на партията Никола Николов заяви, че колеги от цялата страна пътуват към София. Решението на Изпълнителната комисия от вчера е „да привлечем максимален брой членове, симпатизанти и граждани, на които им пука за демокрацията в тази държава“ да се присъединят към протест, които организират към 9.30 пред сградата на МС.

Николов определи случилото се като „брутална политическа репресия, предприета от управляващите в държавата – Кирил Петков, Бойко Рашков – незаконни арести, задържания“.

Каза още, че никой не знае това арест ли е какво е? Задържането на Борисов снощи по тъмно му прилича на „шумкарските номера на БКП“.

Попита още защо този арест е след като главният европейски прокурор Лаура Кьовеши си тръгна от България. Попита дали тя има уговорки с Кирил Петков. Николов потвърди още, че Севдалина Арнаудова също е задържана.

Зам-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви: „Целта на това, което се случва е хората да се страхуват, да не задават въпроси и наш дълг като политици и граждани е да покажем, че не ние страх“.

Определи случващото се като драматургия и е избрано точно времето с посещението на Кьовеши у нас.

Не очаква обвинения и смята, че това е зле организирано и зле скалъпено. „Проблемите не се решават, когато се прибере в ареста лидерът на опозицията“, каза той.

Фактът, че не е било поискано разрешение от съд, говори за това, че няма каквито и да е доказателства. Това коментори пред БНТ депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева.

„Целият този цирк цели да отклони общественото внимание от съществените и важни теми в България и от некомпетентността и хаотичността на това правителството, което съществува без всякаква идеологическа основа. Аз като юрист и като гражданин, смятайки че живеем в демократична и правова държава, не мога да повярвам какво се случва. Не говорим за Бойко Борисов, а говорим за лидера на най-голямата опозиционна партия в България. Това е безпрецедентно и съм сигурна, че ще има широк отзвук в Европа“, заяви Каназирева.

Тя обясни, че принципът на неотложност се прилага при тежки престъпления, а в случая не може да става дума за такава.

„Сигналът е от декември, месеци назад. Бойко Борисов е тук, ежедневно е пред всички нас и пред медиите. Тоест няма никакъв риск да не бъде открит и разпитан, както се е случило декември по този сигнал. Няма нови факти и обстоятелства. Единственото нещо по това дело е разпитът на министър-председателя и най-странното е, че се пуска прессъобщение от МВР преди тези действия да бъдат предприети и се пуска пост от министър-председателя. В коя нормална държава орган на изпълнителната власт нарежда някой да бъде арестуван“, допълни Дани Каназирева.

Адвокатът на Борисов Менко Менков заяви късно снощи, че не става въпрос за разследване по еврофондове, а за разследване по сигнал на БОЕЦ, който е подаден в прокуратурата през декември миналата година. По това разследване първи е разпитан премиерът Кирил Петков.

Сред задържаните е и бившият финансов министър Владислав Горанов. Очаква се такива действия да бъдат направени срещу Севдалина Арнаудова.