Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

„Гардиън“: Зеленски „иска незабавен мир“

Зеленски „иска незабавен мир“ на фона на предстоящо подновяване на преговорите с Русия, пише британският в.“Гардиън“.

Изданието отбелязва, че в поредното си телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски е заявил, че предстои нов кръг преговори, но че възможно споразумение ще трябва да бъде подложено на референдум. Вестникът посочва, че в изказването си Зеленски е обещал също да работи за нови санкции срещу Москва, както и да продължи да говори пред парламентите на други страни по света, допълвайки, че предстоят натоварени в дипломатическо отношение седмици.

В друг материал „Гардиън“ посочва, че Великобритания се е разграничила от думите на президента на САЩ Джо Байдън, че руският президент Владимир Путин „не може да остане на власт“. Изданието цитира в тази връзка изказване на британския министър на образованието Надим Захауи по въпроса, който е заявил, че руският народ ще реши какво да бъде бъдещето на Путин, предаде БТА.

Лондонският всекидневник „Индипендънт“ цитира изказване на началника на украинското разузнаване, според когото Путин иска корейски сценарий, при който „да раздели Украйна на две“.

Режимът на Путин се опитва да раздели страната и да създаде „Северна и Южна Корея в Украйна“, след като не е успял да превземе цялата страна, посочва шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

Според Буданов Русия се готви да завземе източната част на Украйна, след като Москва е посочила, че ще се съсредоточи върху „освобождението“ на Донбас, където сепаратисти воюват срещу правителството в Киев от осем години.

Русия засилва нападенията си, Мариупол е на пределна точка, пише в. „Ню Йорк таймс“. Изданието отбелязва, че в момент, когато конфликтът навлиза във втория си месец, Москва като цяло не успява да превземе големите украински градове, но руските сили се прегрупират и насочват вниманието си към стратегически цели като градовете Мариупол и Чернигов.

Възможно е Путин да опита да консолидира позициите си и да се опита да раздели Украйна на окупирана и неокупирана територия, казват официални представители, цитирани от вестника. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че войната става непредсказуема.

Украйна се опитва да се възползва от промяната в руската военна стратегия, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“.

Изданието посочва, че украинските войски се опитват да си върнат завоюваните от руските сили позиции, докато Москва насочва вниманието си към това да контролира ивица от южната и източната част на Украйна. Според вестника, за това свидетелства вчерашното изтласкване на руските войски от украинските сили от град Тростянец на североизток, близо до руската граница, с възможност да отворят коридор към обкръжения от руснаците областен център Суми.

Относно изказването на Байдън в Полша, че Путин „не може да остане на власт“, „Уолстрийт джърнъл“ отбелязва, че то е предизвикало безпокойство сред западните съюзници, пише 24 часа.