Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ракетата ударила гарата в Краматорск не се използва от руската армия

Италианският журналист Фабио Марио Анджеликио е заснел отломките от ракетата Точка-У, която се взриви в Краматорск. Вижда се серийният номер Ш91567.

Репортерът на място показва номера на остатъците от ракетата, а водещият припомня изявлението на Москва, че още през 2020 г. са престанали да използват този модел. В момента имат само Искандер. Сега по номера разследващиге обстрела на гарата в Краматорск ще могат да установят кой стои зад него.

Същевременно Русия и Украйна продължават да се обвиняват взаимно за кървавото нападение в Краматорск. Близо 100 души загинаха след ракетен удар срещу гарата на украинския град. Пет от жертвите са деца. Властта в Украйна настоя да има ясен отговор от целия свят на поредното руско военно престъпление. От Москва казват, че украинците са изстреляли ракетата и показаха карта, която описва траекторията.

Както ръководството на Украйна, така и Западът нямат съмнения, че Русия е извършителят на кървавата атака. Президентът на Съединените щати нарече удара в Краматорск „ужасно зверство” на руснаците. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза в Киев, че невинни хора са били атакувани от Русия. Украинците искат допълнителни наказания за агресора.

„Всички водещи държави по света вече осъдиха руската атака в Краматорск. Очакваме твърд, глобален отговор на това военно престъпление”, посочи Володимир Зеленски.

„Анализ на радиуса на пораженията и позицията на опашната част на ракетата еднозначно показва, че тя е изстреляна югозападно от Краматорск”, обясни говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, съобщава glasove.com