Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Най-младите милиардери на планетата са на възраст под 30 години

Най-младите милиардери на планетата са на възраст под 30 години, но това не им пречи да притежават богатства, оценени на 10-цифрени суми. Общо 12 души под 30-годишна възраст попадат в списъка на милиардерите на Forbes за 2022 г. Общото им състояние възлиза на 25.8 милиарда долара и представлява 0.2% от това на цялата група от 2668 милиардери в класацията на списанието, съобкщава profit.bg.

Седем от тези млади милиардери са натрупали богатството си сами, като четирима от тях са „новобранци“ в престижния списък.

Най-богатият сред тях е 28-годишният Гари Уанг – съосновател и главен технологичен директор на базираната на Бахамите борса за криптовалути FTX. Неговият партньор Сам Банкман-Фрайд, който е другият съосновател на FTX, навърши 30 години през март, но миналата година беше най-богатият млад милиардер с активи за 8.7 милиарда долара.

Освен Уанг, в класацията на новите лица за тази година се нарежда и 27-годишният Райън Бреслоу, чието богатство се оценява на 2 милиарда долара. Той напуска университета Станфорд, за да създаде софтуерната компания за разплащания Bolt.

Педро Франчески и Енрике Дюбугра също са сред отпадналите възпитаници на Станфорд, които тази година влизат в редиците на милиардерите. Техният стартъп за корпоративни кредитни карти Brex достигна оценка от 12.3 милиарда долара през януари. Активите на всеки от двамата бразилски предприемачи възлизат на по 1.5 милиарда долара.

29-годишните Стенли Танг и Анди Фанг, които създадоха приложението за доставка на храна DoorDash през 2013 г., притежават съответно по 1.2 и 1.1 милиарда долара. Компанията им стана публична през 2020 г. и, въпреки че акциите ѝ поевтиняха оттогава, двамата все още влизат в милиардерската класация на Forbes.

Остин Ръсел, който през 2020 г. се превърна в най-младия милиардер в света, натрупал сам състоянието си, също отчита леко понижение в стойността на активите си. Неговата компания за автомобилни сензори Luminar Technologies стана публична през декември 2020 г. Богатството на Ръсел намалява с около една трета за последната година до приблизително 1.6 милиарда долара.

За втора поредна година носител на титлата „Най-млад милиардер в света“ е 19-годишният Кевин Дейвид Леман, чието състояние се оценява на 2.4 милиарда долара. Единственият тийнейджър в списъка наследи 50% дял в германската верига магазини DM от баща си.

Освен него, в класацията на милиардерите под 30 години влизат още четирима наследници:

28-годишният Густав Магнар Вицо, наследник на една от най-големите ферми за отглеждане на сьомга на земята;
25-годишният Уанг Зелонг, който наследи дялове в две китайски химически компании
сестрите Александра и Катарина Андресен, съответно на 25 и 26 години, които са наследнички на норвежката инвестиционна компания Ferd

Тази година в класацията на Forbes има двама млади милиардери повече, отколкото през 2021 г. Нетното богатство на цялата група на възраст под 30 години в списъка обаче е с 3.7 милиарда долара по-малко от миналогодишното. Това се дължи както на нестабилните капиталови пазари, така и на изключването на Сам Банкман-Фрайд, който вече е над тази гранична възраст.

Ето кои са 12-те милиардери под 30-годишна възраст през 2022 г.:

Гари Уанг, САЩ
Възраст: 28
Нетно богатство: 5.9 милиарда долара
Източник на богатство: криптовалути

Густав Магнар Вицо, Норвегия
Възраст: 28
Нетно богатство: 4.5 милиарда долара
Източник: рибовъдство

Кевин Дейвид Леман, Германия
Възраст: 19
Нетно състояние: 2.4 милиарда долара
Източник: търговия

Райън Бреслоу, САЩ
Възраст: 27
Нетно богатство: 2 милиарда долара
Източник: електронна търговия

Остин Ръсел, САЩ
Възраст: 27
Нетно богатство: 1.6 милиарда долара
Източник: автомобилни компоненти

Енрике Дюбугра, Бразилия
Възраст: 26
Нетно богатство: 1.5 милиарда долара
Източник: финтех

Педро Франчески, Бразилия
Възраст: 25
Нетно богатство: 1.5 милиарда долара
Източник: финтех

Уанг Зелонг, Китай
Възраст: 25
Нетно богатство: 1.5 милиарда долара
Източник: производство на бои

Катарина Андресен, Норвегия
Възраст: 26
Нетно богатство: 1.3 милиарда долара
Източник: инвестиции

Александра Андресен, Норвегия
Възраст: 25
Нетно богатство: 1.3 милиарда долара
Източник: инвестиции

Стенли Танг, САЩ
Възраст: 29
Нетно богатство: 1.2 милиарда долара
Източник: доставка на храни

Анди Фанг, САЩ
Възраст: 29
Нетно богатство: 1.1 милиарда долара
Източник: доставка на храни