Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Президентът: Асоциациите с Априлското въстание са далеч от реалността

Такива асоциации са абсолютно далеч от реалността. Така отговори от Испания президентът Румен Радев на журналистически въпрос за позицията на премиера Кирил Петков по време на посещението му в Украйна, където той направи паралел между ситуацията с войната там и Априлското въстание.

Попитан дали след като испанският премиер Педро Санчес, с когото Радев се срещна днес в Мадрид, си промени позицията за войната в Украйна и преди няколко дни Испания е изпратила 200 тона помощ на нападнатата от Русия страна, е склонен да си промени позицията България да не подкрепя Украйна с оръжие, президентът каза, че Санчес разбирал, че там има 300-400 хил. души българска общност, докато Испания нямала такава общност. „Това не се разбира от някои хора в България, разбира се“, вметна Радев.

Той допълни, че една от основните теми, които са обсъждали с Педро Санчес, е била спрените доставки на газ от Русия за България. С критичен тон към последните български правителства държавният глава отбеляза, че Испания е действала превантивно през годините по отношение диверсификацията на газовите си доставки, като по думите му тя е абсолютно независима от проблемите с руския газ, защото делът му в потреблението на страната бил само 6 процента.

На въпрос как България трябва да реши проблема с газа, той отговори, че това е ангажимент, който е в полето на изпълнителната власт, като правителството трябвало да го реши по такъв начин, че по възможност цената за българския потребител да бъде възможно най-ниска, което било най-важното в този казус според президента. „Цинично е в енергийно най-бедната държава в ЕС, с най-бедното население, да кажеш, че ще намерим друг начин и ще плащаме по-скъпо за доставка на газ – някои хора могат да плащат по-скъпо, но много хора са на ръба и не могат да си позволят да плащат по-скъпо“, разкритикува отново той правителството.

Държавният глава коментира още, че ако доставката на газ от Русия наистина спре, това щяло да означава много български производства да спрат, като на въпрос дали правителството се справя с кризите, Радев подчерта, че това „ще го кажат хората, които все повече ги виждаме на улицата“. Той допълни, попитан дали може да снеме доверието си от правителството, че вчера е бил достатъчно категоричен в някои свои оценки към правителството, съобщава dnevnik.bg