Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Варна ще бъде блокирана!

Градът ще бъде блокиран, ако областният управител на Варна Благомир Коцев върне за преработване приетия от Общинският съвет на града бюджет. Нямам никаква яснота какви забележки има, но дори едно перо да бъде върнато, това ще блокира целия бюджет и развитието на града. Това заяви на брифинг кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

“Това е промяната за Варна. Не знам дали от некадърност или преднамерено го правят или и двете. Това е целенасочен опит за саботаж на Варна. Без бюджет спират дейностите във всички сфери. Искам да им напомня – те са за кратко, но щетите върху Варна след тях ще са за дълго. Ако не могат да помогнат, поне да не пречат. Затова призовавам да проявят здрав разум“, коментира кметът.

Преди това градоначалникът припомни, че и държавният бюджет е бил приет с безпрецедентно закъснение за демократичната история на страната ни, което се е отразило на закъснялото приемане на бюджетите на общините. До момента няма открита нито една оперативна програма, което също спира развитието на морската столица.

Портних добави, че така, както е приет държавният бюджет, министърът на финансите е заявил, че ще бъде актуализиран до няколко месеца.

„С други думи – вече сме май месец. Половината година вече е минала и ние все още нямаме влязъл в сила общински бюджет. Това означава спиране на цялата местна дейност на общината – капиталовата програма, всички ремонти на улици, изграждане на детски градини, ясли, училища, ново осветление“, предупреди кметът.

Той изрази колебание, че не е ясно какво ще донесе актуализацията на държавния бюджет.

„Кое не е прозрачно за приходите от „синята зона“, кой не знае къде отиват? Всичко е описано в отчета на бюджета, приет от Общинския съвет, където има представители на всички политически формации! Този отчет е публичен!“. – коментира Иван Портних по повод критиките, че няма яснота колко са приходите от „синята зона“ в морската столица и за какво се харчат парите, както и коментарът, че вместо „зелена зона“ е по-разумно да бъдат изграждани паркинги.

„Синята зона“ е инструмент да се регулира по безопасен начин паркирането в конфликтните зони на града и от друга страна инструмент да отремонтираме малките улички. Има някакво объркване. „Синя зона“ е общинско предприятие, не е фирма. То не е с функцията да печели максимално. Знаете, че цената ни остава левче в „синята зона“. Има 8 000 места в зоната и 12 000 регистрирани автомобила на живущи в нея. Тези коли не могат да изчезнат. Печалбата в „синята зона“ не може да покрие разходите по разширението и въвеждането на „зелената зона“. Аз съм сигурен, че нито един от варненските депутати не горят от желание да връщат бюджета или да правят каквото и да било, но поръчката им от София е такава – да блокират, да стопират, да не можем да се развиваме, с неясна цел“, коментира още кметът.