Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.05.2022
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Колко време ще управлява правителството на Кирил Петков?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ПП спряха магистралалите „Хемус“ и „Черно море“

Слушайки темата с пристанището, което щяло да става хъб за разпределяне на житото на Украйна, най-вероятно простичката цел, е да имаме товарене на жито в центъра на града. Това коментира кметът на Варна Иван Портних на брифинг днес по повод вчерашните изявления от страна на координатора на ПП за Варна Николай Стефанов, че Варна може да се превърне в логистичен хъб за блокираните товари на Украйна, предаде репортер на Varna24.bg.

„Да припомним, че ПП „Продължаваме Промяната“ спряха АМ „Хемус“, спряха АМ „Черно море“. Варна-Запад е също държавно пристанище и има потенциал на него да се доизградят необходимите мощности. Интересен въпрос е каква е печалбата за държавата от товаренето на жито. На фона на всички стъпки със спирането на ключови проекти като магистралите и Индустриалната зона, някой пита ли ни ние докъде сме я докарали. Тия обещания за иновации и инвестиции са празни приказки. Ние им предлагаме по темата за пристанището да сложат един голям офис на Еконт и ще сме чудесен разпределителен хъб“, коментира кметът.

Както медията ни съобщи, основна тема на пресконференцията беше бюджета на Варна, който е стопиран от областния управител Благомир Коцев и се очаква в утрешния ден да стане ясно дали ще се наложат корекции по него, които според кметът спъват всички дейности в морската столица.

По средата на годината и в условията на тежка икономическа криза връщането на бюджета на Варна за 2022 година от областния управител от „Продължаваме Промяната“ ще има тежки последици за града, предупреди кметът Иван Портних.

Той припомни, че бюджетът е приет от Общинския съвет с подкрепата на две трети от общинските съветници, които са представители на различни политически партии.

Връщането на бюджета означава спиране на местна дейност на общината – на капиталовата програма, тоест на всички ремонти на улици, изграждането на нови детски градини, ясли и училища, ново осветление, ремонти на междублокови пространства, изграждане на паркинги. Спиране на всички здравни и социални помощи за хората в неравностойно положение, на профилактичните здравни програми, на инвитро програмата за двойки с репродуктивни проблеми, на целевата помощ за транспорт, благодарение на която се осигуряват безплатните карти за пътуване на пенсионери и ученици, на програмите за спорт, на културните проекти и фестивалите.

Заетите в училищното и предучилищното образование няма да получат увеличението на заплатите си от 1 април, обясни кметът. Той припомни, че успоредно с това вече година и половина от началото на новия програмен период правителството не е отворило нито една национална програма, която може да осигури финансиране на различни проекти.

Всичко това е сериозна деструктивна промяна в икономическия живот на града, която се търси умишлено от правителството. Затова държа да предупредя варненци за последствията. След като народните представители от управляващите партии не са осигурили нито лев за Варна, нека поне не пречат, каза още той.