Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Протести на превозвачи затрудняват движението в София и Пловдив

Протест на няколко места в страната започват превозвачи днес. През миналата седмица техни представители се срещнаха с премиера Кирил Петков, министъра на транспорта Николай Събев и министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Исканията на бранша са намаляване с 50% на акциза на горивата като мярка срещу високите им цени. Срещата приключи безрезултатно и с повишено напрежение между двете страни. След нея в медиите изтече запис от част от разговора, в който Кирил Петков казва на Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, че зад него е вратата и ако желае, тя може да напусне срещата.
Сюжетът продължи през почивните дни, когато Милтенова анонсира днешните протести, които ще продължат през седмицата, а като кулминация е предвидено блокиране на всички транспортни връзки в страната спиране на автобусния транспорт на 18 май.

Друго искане е да не разширява обхватът на тол таксата, както предвижда Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Гроздан Караджов вече заяви, че ведомството няма да отстъпи по този въпрос.

На коалиционния съвет вчера управляващите са обсъждали антиинфлационни мерки, сред които отпадане на акциза върху пропан-бутана, използван като гориво, съобщи пред „Нова телевизия“ депутатът от „Продължаваме промяната“ Венеция Нецова – Ангова. Това ще струва 5.6 млн. лева на бюджета

Пред Би Ти Ви, в неделя (8 май) министърът на транспорта Николай Събев заяви, че това няма да бъде допуснато. Той коментира, че Милтенова представлява част от фирмите в автобусния бранш, които нямат интерес държавата да има т.нар. национална транспортна схема, както и че „филмът с няколко послушни фирми на държавна хранилка“ е приключил. Сред исканията са и негова оставка, както и на вицепремиера Асен Василев и Гроздан Караджов. Транспортният министър ги определи като политически.

Сдружението на малките и средни превозвачи не се включва в протестните действия днес, обясни пред „Нова телевизия“ Лидия Богданова от сдружението. Причината за това решение е частта с исканите оставки. „Сваляне на правителството няма да доведе до нищо добро. Ако още 1 година нищо да не се случи, нашият бранш остава в патова ситуация“, заяви Богданова.

В София протестът днес започна в 8 часа и се очаква да продължи до 22 часа. Предвидено е автобуси и тежкотоварни автомобили да бъдат разположени по бул. „Цар Освободител“, като сборният пункт на протестиращите е входът на София откъм магистрала „Тракия“, при парк „Врана“, съобщава БНР. Очаква се в протеста да се включат около 50 автобуса и около 100 тежко товарни камиона. От друга страна, превозните средства, които са част от протеста, ще правят и шествие по булевардите „Цариградско шосе“ и „Ботевградско шосе“, както и по Околовръстния път на София.

В Пловдив тежкотоварни автомобили ще бъдат разположени в крайната дясна лента на 5-те основни булеварда, през които се влиза в града. Би Ти Ви съобщи, че са се образували огромни тапи на един от входовете на Пловдив. На „Асеновградско шосе“ в крайната дясна лента и в средната са разположени тежкотоварни машини в продължение на поне 2 км, което затруднява придвижването на хората от Асеновград към Пловдив, тъй като пътят се стеснява. От община Пловдив съобщават, че тежкотоварни камиони през днешния ден ще бъдат разположени на още няколко места – на булевардите „Кукленско шосе“, „Асеновградско шосе“, „Пазарджишко шосе“, „Карловско шосе“, „Голямоконарско шосе“ и „Цариградско шосе“.

Превозвачите в Бургас няма да блокират пътища. Протестът им започва в 11 часа с ществие по кръговите кръстовища и Околовръстния път.

Протести ще има и във Варна, Плевен, Русе, Благоевград, Ямбол, Дупница, Стара Загора и Чирпан, съобщава dnevnik.bg