Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.05.2022
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Колко време ще управлява правителството на Кирил Петков?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Археологът Александър Минчев е носител на награда Варна

С пълно мнозинство комисията по култура към Общинския съвет утвърди номинациите за награда „Варна“ за 2022 г. Тазгодишният носител на голямата награда ще бъде археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В раздел „Литература“ отличието е за екипа на Държавния архив във Варна за активната му будителска работа през периода на пандемичните ограничения.

Номинирани в категория „Изобразителни изкуства“ са Цветан Кръстев за мащабната му ретроспективна изложба „Автогейм“ и екипът на галерия „Арт Маркони“ за осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“, обединил творческите виждания на 40 художници.

Три са номинациите в раздел „Театър“. Индивидуалният приз отива при актьора Стоян Радев за превъплъщението му в образа на Салиери в постановката „Амадеус“ от Питър Шафър. Признание получават и екипите на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър за високия им професионализъм при създаването съответно на представлението „Тютюн“ и на спектакъла за възрастни „Гларус ретро кабаре“, посветен на „Варна – 100 години курортен град“.

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера – Варна за реализираната мащабна продукция-мюзикъл „Цар Лъв“.

Призьор в раздел „Архитектура“ е арх. Владимир Попов, отличен за съществения му принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане на облика на Варна.

В раздел „Журналистика“ признание получават фотожурналистът Красимир Делчев за самостоятелната му изложба „Животът в кадър“ и екипът на Регионален телевизионен център – Варна – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и популяризирането на културата и изкуството на Варна в национален ефир чрез предаването „Линия Култура“.

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Кино“ тази година няма номинации.

Предложенията трябва да бъдат гласувани и от Общинския съвет.

По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


Общинският фонд „Култура” от другата седмица започва набиране на предложения за проекти в областта на културата. Срокът за кандидатстване ще е от следващия ден след заседанието на Общинския съвет, което ще бъде на 17 или 18 май, до 10 юни, реши ресорната комисия към местния парламент.

Тази година, по изключение, сесията за набиране на проекти ще бъде само една. Заради по-късното й отваряне за допустими разходи ще се приемат разноски, направени от организациите преди сключването на договора за съфинансиране с фонд „Култура“, при условие че те са одобрени. Друга промяна, която гласуваха съветниците, е организациите да имат право да кандидатстват с до две проектни предложения в рамките на програмата за текущата година.

Членовете на комисията уважиха също искането на гилдията и извадиха направлението „Медийни проекти“ от фонд „Култура“. Финансирането на медиите няма да се осъществява през общинския фонд, бе решено на заседанието.

Правилата за финансова подкрепа на медиите за 2022 г. са регламентирани в отделен поднормативен акт, който беше одобрен от съветниците, но за да влезе в сила, трябва да бъде гласуван и от Общинския съвет.

Тази година за стимулиране на качествени медийни проекти са предвидени до 200 000 лв. от местната хазна. Те ще бъдат разпределени на конкурсен принцип, като за финансиране ще се одобряват до два проекта на кандидат. Максималната сума, която може да бъде отпусната, е: до 15 000 лв. за проекти с краткосрочно изпълнение (до 3 месеца) и до 30 000 лв. за проекти с продължителност над 3 месеца, но в рамките на отчетния период.

Предложенията ще се оценяват от 5-членна комисия, оглавявана от председателя на ПК „Култура и духовно развитие“ при Общински съвет – Варна. В нея ще участват също съветник от ПК „Финанси и бюджет“ и трима независими външни експерти, избрани от местния парламент. Изискването към експертите е да имат висше образование и/или професионален и преподавателски опит в сферата на медиите, комуникациите, връзките с обществеността или друг подходящ.

Срокът за подаване на проектни предложения е до две седмици от публикуването на обявата за кандидатстване на сайта на Общинския съвет – varnacouncil.bg. Проектите ще се приемат в деловодството на Община Варна и трябва да бъдат адресирани до местния парламент.

barometar.net