Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Любо Ганев посочи единствения начин газът да поевтинее у нас

Поскъпването на природния газ очаквано предизвиква множество реакции в обществото. Любо Ганев, който след края на волейболната си кариера започна бизнес начинания, които го издигнаха до прозвището Краля на метана, продължава да прави остри коментари по темата, съобщава Блиц.

„Поскъпването на природния газ е плод на недалновидна политика на ЕС през последните 10-15 години, заяви волейболната легенда в ефира на bTV.

Повишаването не дойде от войната, а много по-рано, преди година и половина. Заради грешната политика специално за Европа. Навремето имаше дългогодишни договори. Бяха за по 15, 20, дори 30 години. Европейската комисия реши, че трябва да се купува на пазарна цена. И така тя щяла да падне. Доказа се, че тази политика е много грешна. Допреди година и половина цената на хиляда кубични метра беше 150 долара, а сега е над 1000 долара. Сами си направете сметка колко се е повишила.

Цената на метана беше обвързана с тази на продукти, които произлизат от петрола. И ситуацията беше лесно предвидима. В България например, ако петролът се повиши днес, то цената на природния газ се вдига едва след девет месеца. Ако петролът падне, също след девет месеца пада и газът.

Целта на всеки един политик е да намери най-евтината газ за държавата си. Но пък доказано е, че е най-евтина, когато е през тръбопроводи.

Ако гледаме пазарната цена в момента, може и да е по-евтина, но България никога не е плащала такава цена. Метанът е природния газ, затова и е нарицателно име. Едно и също нещо са.

Към момента за мен тази цена е изкуствено завишена и нереалистична. Когато Европа започна да има нужда от природен газ, започна натиска срещу Северен поток. Трябваше да има общо четири тръби, а са построени засега само две.

Основното количество в България постъпва по така наречения Турски поток и идва от Русия. У нас има много малък добив. Една част от природния газ постъпва и от договора ни с Азербайджан. Това позволява на „Булгаргаз“ да прави микс и цената в България да е по-ниска, отколкото средната европейска.

Получава се, защото се обвързва с цената на петрола и със средната пазарна цена. У нас тя винаги е била 70-75 процента от средната за Европа.

Пазарът в Азия се събуди много по-рано, особено след кризата. Всички тези танкери, които сега си говорим, че ще идват, подминаваха Европа. Пазарите са по-големи там, защото плащат повече. Никой не го интересува в България какво е.

Акцизът е много минимална част от това и при него понижението на цената няма да е толкова голямо и да се усети, но ако намалят ДДС-то, това ще е една ефективна помощ – ще намали с около 30 стотинки на килограм.

Ако е само акциза, няма да е толкова голямо понижението на цената, тъй като той се прилага главно за автомобилите. Говорим за природния газ, който се използва като автомобилно гориво, а не за битовите потребители. Ако се намали обаче и ДДС, ще се усети наистина от всички граждани, заяви още Ганев. И добави още, че:

Отлив на клиенти няма, тъй като ако си свалиш уредбата, трябва да си сложиш някаква друга. Една голяма част, особено такситата, имат необходимите уредби и продължават да работят, но метана е по-скъп. Засега отлив няма, но няма и търсене на нови автомобили.