Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Рут Колева: Страхувах се за живота си на първия гей парад

„Изпитах силен страх преди първото си участие в гей парада.“ Това изповяда пред „България Днес“ певицата Рут Колева по повод предстоящо шествие на 18 юни в столицата. През 2013 година получила покана от организаторите на парада, да се включи в музикалната програма. Певицата се съгласила, но била силно притеснена.

„През цялото време чувах и виждах как отстрани разни мъже с голи глави и татуировки крещят със злоба. Обиждаха ни, заплашваха, че ще ни убият“, спомня си Рут Колева.

Певицата е първата публична личност у нас, която подкрепя шествието и вече девет години подред се застъпва за правата на гейовете и лесбийките по целия свят. По думите й от много ранна детска възраст е свидетел на този тип прояви, тъй като е живяла в арабски, будистки и индуистки държави, както и в САЩ, затова се е научила да гледа по-далеч от носа си когато общува с хората.

„Щастлива съм, че бързо преодолях страха. Догодина ще отбележа 10 години откакто участвам в гей парада и обмислям да направя незабравимо шоу. Ще върна лентата назад и ще отсея най-атрактивните спомени, като се опитам да ги пресъздам отново“.

Юбилейното 15-о издание на София Прайд ще се проведе под мотото „Горди да бъдем“. Музикалната програма ще стартира в 16 часа с концерт пред Паметника на съветската армия, в който ще се включат редица популярни изпълнители като фолк певицата Камелия и Папи Ханс, Михаела Филева и Прея. След това програмата ще продължи с празнично шествие, което ще обиколи центъра на града.