Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Депутатът от ДПС Ерджан Ебатин: Управляващите са тарикатчета, искам да изпият до дъно това, което сътвориха

интервю по актуални теми с депутата от ДПС, Ерджан Ебатин:

Г-н Ебатин, в свое интервю казвате че, България трябва да отстоява своите национални интереси, а не интересите на чужди държави. Какво конкретно влагате в това изказване?

Замислял съм се по този казус от гледна точка на параметрите на геополитическата криза, в което изпадна света. Вие много добре знаете, че България се намира в определени съюзи, които са предмет и на ДПС. Например ние сме влезли в НАТО в резултат на политиката и на ДПС и ние първи формулирахме идеята България да бъде част от този отбранителен съюз и в европейската общност.

Но в последно време все повече хора си задават въпроса от по –различен ъгъл: Дали примерно включването ни в определени съюзи, когато става дума за геополитическо противопоставяне, което наблюдаваме в момента и разместването на политическите и икономическите пластове в планетарен мащаб, дали в някои от държавите от тези съюзи не правят така, че геополитическите интереси да са за сметка на техния национален интерес. Считам, че включването в големи съюзи не трябва да противоречи на принципа на националните интереси. Този въпрос ще бъде в дневния ред на обществото, ако не сега то в определен период от време, защото животът ще го наложи. Предусещам го като тенденция за развитие, защото това което се случва в световен мащаб ще доведе до процеси, които ще бъдат свързани с лишения за гражданите на някои държави – ще има глад и нарушаване комфорта им на живот.

От сегашната власт в България зависи по какъв начин ще съумее да отстои националните ни интереси. Мисля, че тя не съумява да отстоява достатъчно добре баланса на националния интерес на България и на гражданите.

Сегашната власт е външен проект. Голяма част от интелектуалния елит разсъждава, като мен, хората ги възприемат като външен проект – значи има защо.

Нали знаете: когато едно нещо изглежда като пате, грачи като пате, върви като пате – то е пате.

Убеден съм, че сегашният елит, който управлява България не управлява от позиция на националния интерес, а управлява от гледна точна на чужди държави. Считам, че това не е допустимо при условие, че България е част от ЕС и НАТО и досега отстояваше адекватно своя национален интерес.

Разберете: В политиката и живота нищо не ти се дава даром! Животът е борба, независимо на какво ниво го разглеждаме: оцеляване на личност, общност, партия или държава. В този живот трябва да се бориш, за да отстояваш собствената си идентичност. Никой с нищо не ти е длъжен и принципите на адаптивността и способностите за оцеляване са свързани с качествата, които притежаваш.

Можем ли в контекста на Вашите разсъждения да кажем, че сегашните управляващи получиха властта даром и не могат да я упражняват адекватно?

Как управляващите придобиха властта? Ако забелязвате в медийното пространство отпреди 15 години, формулата за въздействие върху общественото съзнание беше чрез печатни и електронни медии. Сега на преден план са социалните медии, най-вече фейсбук, където всеки от нас може да бъде източник на новини. Това, което наблюдавам във фейсбук, като тенденция, там се публикуват мисли, които не са свързани с толерантност, а са изпълнени с негативизъм.

Може би това е свързано с човешката природа. Човек, когато представя негативно новини, свързани например с идентичността на българите, като позиция срещу друга идентичност. Тази тенденция е в световен план и създава разделителни линии и групиране на хората в определени общности, които се противопоставят помежду си. Явно човек има нужда от собствен пиар, който утвърждава неговата идентичност. И личности, които притежават харизма, умеят добре да се изразяват, намират одобрение във всяка общност.

По този начин дойде сегашния кабинет. Те притежават харизма, която обаче бързо се изхаби. Хората имаме твърде ниска емоционална интелигентност. Човешката природа е конструирана да работи срещу някого, за да отличи себе си. И когато човек възприеме този модел на поведение, за който ти дават възможност социалните медии, ние създаваме порочен кръг. Постоянно избираме самовлюбени популисти и не виждам формула това скоро да се промени. Светът ще става все по-малко либерален и войнствен, докато човешкото общество не намери сила да преодолее този механизъм  на формиране на общественото съзнание. За съжаление на светът не му предстоят лесни времена.

Значи влизаме в омагьосан кръг?

Влизаме в кръг, в който определени мозъчни тръстове, които осъзнават механизма по-които се контролира общественото съзнание могат да контролират процеса на еволюция на човешкото общество и да го управляват. Те могат да си хващат такива образи, да ги обработват. Например националистическите партии са създадени на базата на човешката психика и нейните слабости.

Банкерът Атанас Буров смята, че българинът върви след силния. Едва на третите парламентарни избори, българският избирател даде шанс на Продължаваме промяната. Може ли да кажем, че избирателят усеща коя партия е силна, може да направи промени нещо или се подвежда по популистки обещания?

Всеки върви след силния, защото олицетворява себе си по някакъв  начин в него. Само че кръгът по който избираме нашата политическа система е свързан с популизма. И докато се въртим в този кръг, винаги ще избираме едни и същи.

Що се касае за сегашната власт: според мен тя не трябва да съществува в най-кратки срокове, защото не се съобразява с българския национален интерес.

Ще ви дам пример със спирането на доставките на газ от Газпром. Нашите управляващи казаха, че Газпром са спрели доставките, но се оказа, че това не е така. Българската страна прекратява договора и защо? – за да купува отново руски газ през Гърция, но с 30 % по-скъпо. За да могат посреднически фирми да печелят. Това не е ли корупция?

Това са едни тарикатчета, които искат да заблудят българския избирател. Кого ще излъжат? Могат да излъжат само хора, които нямат капацитет да осъзнаят какво се случва.

Колко време още лъжат според вас?

Почти съм убеден, че ще паднат от власт в рамките на годината. Когато наесен започнат стремглаво да се повишават цените, тогава ще е късно и за коалиционните им партньори. На мен ми се иска управляващите да изпият до дъно това, което сътвориха на българското общество и икономика.

/следва продължение/

въпросите зададе Иво Югов

barometar.net