Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Пътищарите спират работа

Пътностроителните фирми ще преустановят всякаква дейност по ремонт и поддръжка на пътната мрежа. Това обяви на пресконференция в БТА председателят на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков.

Причината – в актуализацията на бюджета няма предвидени средства за разплащане на извършени вече дейности.Пътищарите също така са категорично против твърденията на властта, че огромна част от средствата за пътно строителство са по незаконни договори и с тях се злоупотребява.

„Нашите дейности, както извършените вече и подлежащи на плащане, както и започналите вече ремонти, са узаконени. Първо, със споразуменията, подписани между АПИ и пътностроителните фирми през ноември, второ през решението на Народното събрание да изплати 50% от сумите за текущ ремонт и поддръжка“, каза Чайков.

От камарата разкритикуваха и изводите на доклада на междуведомствената комисия между МФ и МРРБ, представен вчера от вицепремиера Асен Василев. Не била вярна и твърдяната от държавата цифра от 3,4 милиарда лева висящи вземания – голяма част вече били изплатени, като държавата „виси“ към пътните фирми с 1,7 млрд. лева.

Има писмо на ДНСК, което определя какви дейности представляват текущ и кои – основен ремонт, което обаче не било взето предвид от страна на комисията. Така например подмяна на хидроизолация или изграждане на водосток например били считани за основен, а не за текущ ремонт, даде на свой ред пример Лазар Лазаров, изпълнителен директор на пътната камара.
2,5 млрд. незаконни строежи, Петков откри 6 м. водосточна тръба за 1 млн. лв., съобщава news.bg