Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.03.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

В категория Светът

Навални не е в наказателния лагер, където излежава присъда

Руският опозиционер Алексей Навални е преместен от наказателния лагер, където досега излежаваше 9-годишната присъда, която получи през март тази година. „Алексей е изчезнал, нямаме никаква информация къде е”, каза говорителката му Кира Ярмиш в онлайн предаването „Популярна политика”. Адвокатът на Навални не е получавал известие от наказателния лагер в Покров, където беше Навални, че 46-годишният опозоционер е бил преместен.

Ярмиш заяви, че се притеснява, че Навални е в опасност и може да бъде убит в някой от лагерите. От медиите се разпространява версията, че политикът и активист е бил преместен в друг наказателен лагер в Мелехово, близо до Ковров. „Няма потвърждение”, каза Ярмиш. „Не можем да сме сигурни, докато адвокатът не го види с очите си”.

Този наказателен лагер е с особено тежки условия на задържане и се намира на около 150 км от лагера в Покров, където Навални беше до момента. През май съдът потвърди присъдата от девет години затвор за Навални по обвинения за неправомерно използване на милиони евро, дарени на фондацията му. Възможно е прехвърлянето му в наказателен лагер с по-тежки условия на задържане да е свързано с тази присъда.

Алексей Навални беше арестуван при пристигането си в Русия след проведено в Германия лечение след опита за отравяне с невропаралитичен агент през лятото на 2020 г. Въпреки че е лишен от свобода от повече от година, Навални не спира да призовава към организиране на протести срещу руската инвазия в Украйна. Властите в Москва определят политика и сподвижниците му за врагове на държавата, които работят за дестабилизирането ѝ с помощта на Запада.