Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Аспарухово почете жертвите на потопа на 19 юни 2014 г., кметът благодари на доброволците

За осма поредна година Аспарухово почете жертвите на потопа на 19 юни 2014 г. и благодари на доброволците.

Жители от района се събраха пред благодарствения постамент на центъра на квартала, за да си спомнят черния 19 юни, когато кварталът бе залят от приливна вълна, отнела живота на 13 души, 4 от които деца. Хората разказаха историите си и със сълзи на очи благодариха отново на всеки, който с лопата в ръка, върна живота на жителите на квартала.

Събитието уважиха кметът на района Ивайло Маринов, заместник-председателя на СДС и общински съветник д-р Янко Станев, доброволци и жители на квартала. Кметът изказа своята благодарност и апелира към всички, че този ден не само не трябва да бъде забравян, но и трябва да помним винаги, че лошото идва бързо, но е важно да има кой да подаде ръка.

Д-р Янко Станев разказа своите спомени от първите минути и часове след потопа, за първите намерени жертви, за отчаянието и мъката по лицата на хората. Той също призова, че трябва да не се забравя никога помощта на всички, дали своя принос квартала да се върне към живота. На 19 юни 2014 година, приливна вълна заля квартала по протежението на двете дерета – източно и западно дере и остави след себе си жертви и потънали в кал домове и улици, съобщава dnesplus.bg