Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Румен Христов: По-добре да има избори

„Продължаваме промяната“ не може да разчита на нашите депутати. Имаме решение в цялата парламентарна група ГЕРБ-СДС – ще участваме в гласуването, и то „против“. Подходът е грешен. Дори и да се намерят 121 представители, изключително трудно ще съществува парламентът и правителството“, каза лидерът на СДС Румен Христов в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му в случая ситуацията е ясна – „когато искаш да управляваш, трябва да имаш мнозинство – когато другата част от парламента не иска да състави правителство, отиваш на нови избори“.

„Съдбата на тези, които напускат политическите формации, с които са влезли в парламента, е ясна – съдба на хора, предали каузата, заради която са в НС“, убеден е събеседникът.

Запитан дали е по-добре да има някакво правителство в този парламент или да се насочи страната към нови предсрочни парламентарни избори Христов посочи, че ако ГЕРБ-СДС, като втора политическа сила в този парламент, получи мандат, няма да го реализира.

И добави, че след като не може да се състави правителство, е редно да се отиде на избори.

„Като партийни структури ние имаме полза те да управляват повече време, защото виждаме, че не могат да се справят, следователно ще получат по-голямо наказание на едни по-късни избори. От друга страна, ако това, което се случва в парламента, продължи, ще бъде лошо за България“, смята лидерът на СДС.

Относно срива на управляващата доскоро коалиция, Христов заяви пред Bulgaria ON AIR, че причината не е била в опозицията, а в караниците между партньорите.

„В момента виждаме едно нелогично коалиране на проруски формации с проевропейски. Добре е тези, които сме ориентирани към Европа, да търсим допирни точки. Ясно е, че с БСП няма да бъдем в едно управление. Аз критикувам сегашната коалиция главно заради участието на БСП“, изтъкна гостът в студиото.

По темата за инфлацията у нас Христов изрази мнение, че е нужно сериозно правителство и сигурно мнозинство, за да бъде овладяна.

А за това дали е възможна коалиция между другите партии и ГЕРБ-СДС, но без Борисов, той посочи: „Не е работа на лидери на други политически формации да обсъждат лидерите на евентуални свои партньори или опоненти“.