Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Блатер и Платини бяха оневинени по обвиненията в корупция

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и бившият президент на УЕФА са оневинени от швейцарския съд по обвиненията в корупция.

Блатер оглавяваше международната федерация в продължение на 17 години, но беше принуден да слезе от поста след мащабния корупционен скандал в организацията през 2015 г. Впоследствие срещу него и срещу Платини имаше обвинения в измами, които и двамата отричаха. Тогава и двамата получиха осемгодишни забрани да се занимават с футбол, но след това наказанията им бяха намалени.

Преди заседанието на съда в петък те бяха в настроение и се шегуваха. След оправдателната присъда бившият френски футболист показа задоволство от решението и посочи, че обвиненията са го превърнали от легенда в „дявол“.

„Искам да изразя радостта си за моите любими хора за това, че справедливостта най-накрая дойде след седем години лъжи и манипулации. Истината излезе наяве. Много пъти казвах, че борбата ми е борба срещу неправдата. Спечелих първия мач“, каза Платини в изявление.

Блатер беше обвинен, че неправомерно е платил 2 млн. швейцарски франка (2.06 млн. долара) на Платини през 2011 г. Швейцарецът посочи пред съда, че парите са платени като част от споразумение между двамата, след като французинът се съгласил да бъде технически съветник от 1998 до 2002 г.

Разследването доведе до края на управлението на Блатер начело на ФИФА, но и до край на надеждите на Платини, че ще го наследи на поста. Французинът смята, че умишлено е бил въвлечен в скандала, за да не стане президент на международната федерация. Вместо това през 2016 г. на поста беше избран бившият генерален секретар на УЕФА Джани Инфантино, който ръководи организацията и до днес, съобщава Дневник.