Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Премиерът направи изненадваща проверка в ТЕЦ „Брикел“

Министър-председателят Кирил Петков e направи вчера изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово. Той е бил придружен от вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат до мястото и направи фрапиращи констатации във връзка с опита му да установи реалната ситуация в „Брикел“.

В рамките на днешната инспекция също „били направени силно обезпокоителни констатации, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Министър-председателят е посетил мобилната станция за измерване на качеството на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид е било 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици е било 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

Заедно с премиера Кирил Петков и с вицепремиера Борислав Сандов в проверката днес са участвали представители на РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, ГД „ПБЗН“, Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ. От всички институции министър-председателят изиска подробни доклади и бърза реакция. Премиерът Петков ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с г-н Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Вицепремиерът Борислав Сандов каза, че през последните шест години срещу ТЕЦ „Брикел“ има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани така, че да падат в съда, съобщават от правителствената пресслужба.