Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Над 200 певци и инструменталисти участваха в XХIII народен събор „ГЕРМЕТО 2022“

XХIII Народен събор за ваяшки и други народни певци и свирачи „Гермето 2022“ събра в събота – 6 август, над 200 певци и инструменталисти. В едноименната местност край с. Голица те бяха посрещнати от кмета на община Долни чифлик Красимира Анастасова, която откри събора. Г-жа Анастасова припомни, че съборът е стартирал през вече далечната 1956 г., като от 2006 г. вече има нова цел – събирането, съхраняването и популяризирането на ваяшкия фолклор.
„Вайковският фолклор винаги е представлявал интерес за фолклористите и в по-голямата си част е обработен от големите композитори и хореографи като проф. Филип Кутев, акад. Николай Кауфман, Данчо Радулов и проф. Петър Ангелов и много др. Всяка година тази историческа област се оглася от характерните песни и свирни. Участници и гости се наслаждават на песни и танци от вайковския край. Специално искам да поздравя и нашите специални участници от побратименото ни село Криничное в Украйна. Зная какво означава за вас да бъдете днес тук в тези трудни за страната ви времена. Не забравяйте, че тук винаги ще бъдете сред приятели и че сте част от нас!“ С тези думи г-жа Анастасова пожела на всички участници здраве, успехи и творческо дълголетие, а на журито – ползотворна работа.
Съборът запазва ваяшкия фолклор и го предава на поколенията. Той се осъществява под патронажа на кмета на община Долни чифлик и с любезното съдействие на Министерството на културата. Организатори са община Долни чифлик, кметство – с. Голица, НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ – с. Голица, и НЧ „Изгрев – 1919“ – гр. Долни чифлик. Тази година в журито бяха Миглена Панайотова, Йордан Иванов и Любчо Петров.
Съборът премина при спазване на дистанция и противоепидемични мерки от гостите. Той бе открит с изпълненията на групата за автентичен фолклор при НЧ „Христо Ботев – 1928“ в с. Голица. Тази година участниците бяха по-малко в сравнение с други години, тъй като по същото време се проведе и националният фолклорен фестивал в Копривщица, като част от съставите от общината и евентуални гости предпочетоха да отидат там.

barometar.net