Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Тихомир Безлов: Полицаите в Бургас са предприели излишен риск

Дали полицията е действала адекватно и е имало възможност да спре автобуса, превозващ нелегални мигранти, преди да влезе в Бургас и да се избегне тежката катастрофа, при която загинаха двама полицаи? Това е един от въпросите, които все още нямат отговор. От МВР официално посочиха, че на този етап отговор не може да бъде даден, тъй като все още тече разследване и има досъдебно производство по случая като се проверяват действията на всички служители на реда, работили по случая – от границата до инцидента.

„Дневник“ потърси експерти, които коментираха правилно ли са реагирали служителите на реда и имало ли е възможност да не се стигне до сблъсъка, довел до смъртта на двамата полицаи.

„В критична ситуация от този тип едва ли някой би могъл да каже как би действал. Ако срещу тях е имало хора, които имат малко повече мозък, нямаше да се стигне до подобен критичен резултат“, коментира пред „Дневник“ бившият вътрешен министър адв. Емануил Йорданов. По думите му, е имало възможност да се спукат гумите на автобуса, но и риск в следствие на това да загинат пътници и според него това е вероятната причина полицаите да не са използвали тази тактика за спиране на автобуса.

„Има много неща, които все още не знаем. Видях начина, по който патрулната кола завива и секунди по-късно автобусът я удря. Полицаите разчитат на това, че автобусът ще спре. И да спреш автобус с патрулка крие немалък риск. Смятам, че полицаите са предприели излишен риск, но от друга страна автобусът влиза в града и може действително да нанесе по-тежки щети“, коментира пред „Дневник“ експертът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

По думите му, в случая е късмет това, че преследването е станало в ранен сутрешен час. Той допуска, че последствията е можело да са много по-тежки, ако същото се беше случило в час пик около 8-9 ч. сутринта, когато на спирката би имало хора, а участъкът е натоварен и с автомобили заради летния сезон.

„Има такава гледна точка, критикувайки действията до момента, че е било възможно да се изградят пунктове с тези ленти с шипове. Има няколко сериозни инцидента с влизане в Бургас, както и с обръщане на превозни средства по пътя при преследване на нелегални мигранти“, коментира още Безлов.

/Със съкращения/
dnevnik.bg