Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Куюмджиев: Никой не знае кой точно води преговори с „Газпром“

Поредно увеличение на газа поискаха от „Булгаргаз“. То е за 19% от септември, а количества има за следващите два месец, увери днес директорът на дружеството Деница Златева.
Според енергийния експерт Явор Куюмджиев, газ ще има, но въпросът е на какви цени, а по думите му, ще са много високи.

„На Балканския полуостров има много газ, предимно руски, малко азербайджански. Когато сами се отказахме от договора, който ни гарантираше доставки и предсказуемост, се случва това, което се случва. Това е най-голямата глупост, която можеше да се направи при предсказуеми цени. Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ“, коментира той в студиото на „Денят ON AIR“.

И изрази убеждението си, че някой печели от прекупуването на газ: „Купувахме за 100 единици, сега за 130 – тези 30 някой ги прибира. И да не е посредник – вторият търговец“.

Бившият зам.-министър на енергетиката изрази изненадата си как никой не знае кой точно води преговори с „Газпром“. Прогнозира тегленето на заеми през зимата.

„Тази цена, която зимата ще бъде на природния газ, е непоносима и за гражданите, и за бизнеса. Кредитите са единственото спасение. Дали ние сме спрели да изпълняваме договора или „Газпром“ – има факт – договорът не работи, чия е вината, предстои да видим“, заяви Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той не вижда алтернатива за България в добива на шистов газ.

„Най-големите компании за шистов газ са американски. Това че Помпео лобира за американския бизнес в България е нормално, той защитава бизнеса. Но дори в тази криза, нито една европейска държава не говори за отваряне на фракинга“, добави енергийният експерт.

И изрази убеждението си, че няма риск от ядрена катастрофа заради атаките в АЕЦ „Запорожие“.