Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Дойде ли време ястребът Борисов да бъде заменен от гълъбите Дончев и Митов?

Фалшива новина, опорка, слух или истина ще се окаже, че предстои смяната на Борисов, като лидер на ГЕРБ след парламентарните избори? Каквото и да стане – още в началото на третия мандат на Борисов, като премиер написах,че е време да подготви свой заместник и да се оттегли. Но сега ситуацията е различна. След гръмотевичния провал на управлението на проекта на президента Радев – наречен продължаваме промяната /каква промяна е започнал Радев,че да я продължава?/, сложната обстановка в Европа свързана с войната в Украйна и кризата засегнала България – присъствието на Борисов в ГЕРБ е препоръчително. Защото, добър или лош, популист или не – той е един от най-опитните политици у нас.
Не виждам как Даниел Митов, сочен за ястреб на САЩ /той дори няма излъчване на хищна птица?!/ или Томислав Дончев могат да заменят Борисов в ГЕРБ сега. Те нямат неговата харизма /вярно, поизбледняла при толкова години на власт/, нямат неговият изказ, който допада на обикновените хора и усетът му на политическо животно. Колкото и грубо да звучи, но Борисов има инстинкт на диво животно при правенето на политика и може да бъде оприличен на ястреб. Този инстинкт липса при Даниел Митов и Томислав Дончев – бих ги оприличил на гълъби, с излъчване на интелигенти, израсли в градска среда, нестъпвали на село и хващали мотика в ръцете си.

А точно на хората от малките градчета и села разчита Борисов на предстоящите избори. Както Доналд Тръмп бе подкрепен от забравените бели американци от забутани населени места и стана президент – така и Борисов очаква подкрепа от забравените българи по селата и малките градчета. Те не видяха нищо от промяната на Румен Радев и Кирил Петков, няма и да видят при подобно управление – неопитно, лъжливо и неадекватно.

Политическата обстановка у нас е динамична, Борисов сега е необходим на ГЕРБ, но в даден момент трябва да се оттегли от лидерския пост. Колкото и да не иска да счупят ГЕРБ,като НДСВ – той трябва да осъзнае,че харизмата му не е вечна, ходовете му непредвидими и народната любов безконечна.

Борисов от доста време върти една и съща плоча – свършеното от него /в първо лице ед.число?!/, магистрали, виадукти и пр. Но на хората им омръзна да слушат тази плоча – те искат друга и шансът на Борисов е, че не се е появил друг харизматичен лидер. Президентът Радев даде заявка в началото на управлението си,но после затъна в комплексите си,озлоблението и се превърна в тотален разединител на нацията. А провалът на проекта му ПП затвърди неспособността му да се доближи до политическите успехи на Борисов.

Иво Югов

barometar.net