Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Доц. Медиха Хамза : Ще отдам цялата си воля и енергия, за да останат младите хора в България

„Ще отдам цялата си воля и енергия, за да останат младите хора в България. В центъра на политиките поставяме повишаването на конкурентоспособността на българите, защото сме уверени, че успешната пазарна икономика се основа на развит човешки капитал“.

Това каза за ДНЕС+ кандидатът за народен представител от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС доц. д-р инж.Медиха Хамза по повод реализацията на младите хора в България и какво предлага коалицията, като решения за спирането на изтичане на обучени кадри извън страната.

Трудът и социалната политика са пряко и непряко свързани. Трудът е повече обвързан с образованието.

По думите ѝ, необходимо е да се обърне поглед към разработването на програми, които да подпомагат младите хора, които след завършване на образованието си, да останат да работят в страната.

„В плана от коалицията предлагаме разработване на Програма 60/40 за 60 000 младежи, които след завършване на училище и/или университет да останат да работят в България за период от 12 месеца. Като държавата да поеме 60% от осигурителният им доход, а след изтичане на този период, работодателят да има задължение да запази заетостта за период от 12 месеца. Програмата ще бъде в подкрепа на работодатели, осигурили трудова заетост на хора без трудов стаж, в това число и за лица с минимален трудов стаж от общо 12 месеца към момента на наемане, които не притежават акции или дялове в търговски дружества.“

Като преподавател и човек, прекарал живота си сред много млади хора, като майка на двама сина, ще кажа, че за мен няма по-важно от това, децата ни да останат в България. Образованието винаги е било моя пътеводна светлина и приоритет. Смятам да отдам цялата си воля и енергия за подобряването на условията за реализация на младите, защото качеството на образованието в България по нищо не отстъпва на това в Европа и по света. И вярвам, че нашата Родина може и ще бъде едно добро място за живот, развитие и реализация за тях. Разбира се, това е само една от многото мерки, които Плана за възстановяване на България след кризите, който коалицията ГЕРБ-СДС предлага.“, завърши доц. Хамза.