Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Режисьорът Тео Ушев: Ние се стремим към съвършенството

С премиерата на филма на аниматора Тео Ушев „φ1.618“ ще бъде открит кино-литературният фестивал „Синелибре“ на 8 октомври в 19 ч. в Зала 1 на НДК. Това е дебютът на Ушев като режисьор в игралното кино, който е известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“.

„Доколкото разбрах, за първи път български филм открива този фестивал, който аз много харесвам, защото е свързан с книгите. Винаги е вълнуващо, когато показваш филмите си у дома. Всъщност по случайност филмът беше селекциониран за два фестивала – в София и в Монреал, градовете, които са ме изградили като артист. Това е някакъв знак, аз съм суеверен човек“, каза в интервю за предаването „Тази неделя“ аниматорът.

На въпроса защо е избрал да снима първия си игрален филм в България той отговори: „У дома и стените помагат“ и допълни: „Все пак не съм игрален режисьор и за мен беше важно да се чувствам сигурно“.

По думите му филмът е една приказка за 9 до 99-годишни – малко брутална, в която всеки може да намери по нещо.

„Числото φ1.618 е на златното сечение на златното сечение. Ние се стремим към съвършенството. Измислихме заглавието беше в началото на процеса и изведнъж ми хрумна, че ние можем да подведем целия филм в тази посока – от кадрирането до конструкцията на звука – всичко е подчинено на това число, на златното сечение“, каза Ушев.