Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Мустафа Карадайъ: Когато ДПС е на власт – икономиката расте, дългът намалява

Когато ДПС е на власт, инвестициите се увеличават, икономиката расте, а дългът на държавата намалява. Това заяви председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Пещера, съобщиха от пресцентъра на партията. Той посочи и какво се случва, когато ДПС е извън властта – няма инвестиции, а дългът расте.

За 8 години участие във властта сме върнали 16 милиарда лева дълг. По време на управлението от 2001 до 2009 година инвестициите годишно стигаха над 6 милиарда лева, икономическият ръст бе 7% и оставихме фискален резерв от 8,5 милиарда лева, припомни Карадайъ.

Той даде и сравнение с управлението на ГЕРБ и ПП.

С идването на модела ГЕРБ – на омразата и разделението, дългът се увеличи за 10 години с 20 милиарда лева. Когато няма инвестиции, няма и сигурни доходи. Това бе причината за тези 10 години над 500 000 работоспособно население да напусне държавата, заяви Карадайъ. Едни случайни минувачи във властта пък за 9 дни похарчиха 9 милиарда от дълга, който вече стигна 38 милиарда лева, добави лидерът на ДПС.

Той направи и второ сравнение, свързано с европейските средства.

Когато ДПС са на власт, оперативните програмите се пишат и договарят в срок с Брюксел. Нищо, че после друг режеше лентичките на обектите, финансирани с европейските средства. Така беше през първите два оперативни периоди. За третия период, през 2020 година, ГЕРБ закъсня с написването им, а когато ние поискахме експертно правителство, за да се справи проблема, те не се съгласиха. Сега, две години по-късно – нито има План за възстановяване и устойчивост, нито оперативни програми. 60 милиарда стоят в Брюксел, кметовете имат готови проекти за стотици милиони левоте, но няма власт, която да разпише програмите, каза Карадайъ.

Когато ДПС участва във властта – оперативните програми се разписват, договарят се с Брюксел и парите стигат до България. Когато ДПС не е във властта – парите стоят в Брюксел. И като леда – колкото повече време минава, толкова повече се стопяват, добави лидерът на ДПС.

Изводът е – ДПС трябва да участва във властта. Защото има експертизата, има и опита. Следователно – ключът за решаването на проблемите и преодоляването на кризите е именно в ДПС, каза още Мустафа Карадайъ.

Той напомни, че нито лъжата, нито омразата ще изведат страната от тежките и трудни времена. Това ще стане само с национални цели и приоритети, с диалог и нормалност в политиката.

През целия преход се нагледах на случайници във властта. Ние сякаш много обичаме да даваме властта на случайници. Като се разболеем, търсим най-добрия доктор, но когато трябва да се управлява държавата – може който дойде, откъдето дойде, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Игнорирането на ДПС от управлението дава много негативен резултат. Цялата история на прехода доказва, че ДПС носи стабилност и сигурност, каза Цонев. Той бе категоричен: „Трябва да имаме резултат, който ще направи ДПС сериозен и стабилен фактор в едно антикризисно управление, което да реши основната част от проблемите – да спрем инфлацията, да стабилизираме цените, да стабилизираме доходите и да осигурим сигурност на всички вас.“.

ДПС ще настоява да се приемат 2 мерки, с които да се увеличи размера на пенсиите, каза социалният експерт на ДПС д-р Хасан Адемов.

Едната е за хората, които нямат необходимия стаж, защото не им се признаваше казармата. Ние ще поискаме тези 2 години да влязат в стажа, обясни Адемов.

Втората е свързана с тези, които имат необходимия стаж, но нямат годините за пенсиониране. Досега те получаваха орязани пенсии. Ние настояваме намалената сума да е само за годините, които не им стигат, добави Хасан Адемов, цитиран от Труд.